Saját KB bal
Saját KB jobb

A gyémánt a nők legjobb barátja, de számít a méret?

Ha eljegyzési gyűrű, akkor csakis gyémánt gyűrű! Sok hölgy gondolja így, ami nem véletlen, hiszen a gyémánt a sikeres és boldog házasság szimbóluma és az örök kötelék jelképe is.

A drágakő esetében viszont a minőség az elsődleges, és nem pedig a méret. Ha gyémántköves gyűrűt vásárolsz, akkor előtte tájékozódj és ismerd meg az osztályozásukat.

A gyémánt egyedi

Az Ékszerpalota gyémánt ismertetője segítséget nyújt a gyémántköves gyűrű vásárlása előtt, hogy eligazodjunk a csiszolás, karát, tisztaság és szín kérdésekben. Az ékszerüzlet kínálatában számos mutatós gyémánttal ékesített modellt találunk. A gyémánt kisokos pedig tájékoztatást nyújt az értékes drágakő tulajdonságait illetően.

A gyémántra jellemző, hogy minden egyes darab egyedi és megismételhetetlen. A természetes ásványok pedig köztudottan zárványokat tartalmaznak. A drágakő minőségét egyaránt befolyásolja a zárványok helye, mérete, száma és színe.

Aki gyémántokkal ékesített ékszert vásárol, annak tisztában kell lennie az értékével. A tulajdonságokat az úgynevezett 4C érték határozza meg.

Mit jelent a 4C?

A 4C az egész világon egységes, és az értéket, valamint a minőséget határozza meg. Vegyük sorra, miből áll a 4C!

  • Carat – karát, vagyis a tömeg. 1 karát 0,2 grammnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a gyémánt tömege, annál drágább is.
  • Clarity – tisztaság, minél tisztább, annál értékesebb a kő. A tisztaság a zárványokra vonatkozik, vagyis minél kevesebb zárvány látható benne, annál tisztább. Ebből következik, hogy a legértékesebb a zárvány nélküli, azaz hibátlan. A tiszta gyémánton gyönyörűen hatol át a fény.
  • Color – szín, a gyémánt esetében több fajta színű létezik, de annál értékesebb, minél fehérebb. De ez nem minden esetben érvényes, ugyanis a pink színű kezeletlen gyémánt értéke a többszöröse lehet egy fehér színűnek. Fancy színek a kanárisárga, élénkzöld, kék és piros.
  • Cut – csiszolás, azaz a polírozás, a szimmetria és az arányok egyaránt számítanak.

Nem mindegy a szín

A természetben számtalan árnyalatban fordul elő, pont ezért a színek osztályozására is létezik külön elfogadott szabvány. A gyémánt színének a jelölése D-től Z-ig történik. A színárnyalatok és minőségek között is léteznek kizárólag a gyémántszakértők számára észrevehető különbségek, melyek befolyásolják az értékét.

A legértékesebb és legszíntelenebb gyémántot D-vel jelölik, a legkevésbé értékes ékkő pedig Z jelölést kapott.

A gyémántcsiszolás művészete

Mint ahogy a tisztaság és a szín, a csiszolás is nagyban befolyásolja az értéket. Ugyanis a csiszolásnak köszönhetően nyeri el a végső szépségét a drágakő és válik alkalmassá arra, hogy egy ékszer foglalatába kerüljön. Az eltérő csiszolási módszerekkel igazán különleges optikai látványt lehet elérni. Köztudott, hogy a gyémánt a föld legkeményebb anyaga, ezért csak saját magával, azaz gyémántporos csiszolókővel lehet formára alakítani.

 A tulajdonságok és a 4C ismeretében már könnyebb lesz a választás!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...