Saját KB bal
Saját KB jobb

IT tudás nélkül is lehetsz jól kereső Scrum Master

Az álláshirdetéseket böngészve látható, hogy napjainkban igen nagy a kereslet a Scrum Masterek iránt, ami gyakorlati tapasztalat birtokában hétszámjegyű fizetést jelent. 

Az agilitás ma már nemcsak az IT, hanem a bankszektorban, az ipari cégek, a szolgáltató központok, a repülés területén is virágzik, így nem csupán IT tudással helyezkedhetsz el Scrum Masterként, hanem akkor is, ha humán jellegű tapasztalatokkal rendelkezel a pedagógia, pszichológia és coaching területén. Ha megfelelő affinitás birtokában, gyakorlatorientált képzésen, kiváló oktatók mentoráltjaként sajátítod el a tudást, és a képzés után egy sikeres felvételt követően beleveted magad a Scrum Masterek világába, komoly szakmai és anyagi elismerést szerezhetsz.

Projektmenedzsment magasabb szinten?

Egy Scrum Master (SM) kompetenciái gyakorlatilag megegyeznek egy projektmenedzserével, egy csapat összefogását, hatékony és szervezett irányítását hivatott megoldani, azonban jóval többet is jelent annál. A DevAkadémia IT projektmenedzser képzésén elsajátíthatod az IT projektek levezénylésére alkalmazott legfontosabb módszertanokat, így a scrumot is.

Az SM IT projektmenedzserként is definiálható, hiszen munkamódszerei megegyeznek a klasszikus projektmenedzseri feladatokkal azzal a kiegészítéssel, hogy nemcsak irányít, de motivál is. Munkája a nagyvállalatok számára elengedhetetlen, hiszen a projektcsapatok irányítása, koordinálása, ösztönzése szükséges a stratégiai célok elérése érdekében.

Mit csinál egy Scrum Master?

A scrum módszertant elsősorban a szoftverfejlesztésben alkalmazzák, ezért is kapcsolódik az IT-hez, azonban ma már a szolgáltatásfejlesztés, szervezetirányítás területén is előszeretettel alkalmazzák, így a Scrum Masternek nem feltétlenül kell a számítástechnikához értenie, előképzettséggel rendelkeznie az IT területén, hiszen a kommunikációs skillek legalább olyan fontosak. 

Az agilis scrum keretrendszer hatékonyan segíti elő a csapatmunkát, és a folyamatosan változó környezetben is alkalmas a komplex, különböző területek csapatai közötti problémák megoldására. A módszer a feladatot kisebb részekre, sprintekre bontja, a vezetői támogatást az SM biztosítja. 

Hogyan lehet belőled Scrum Master?

Ma már többféle képzés közül választhatsz, ha az IT világában képzeled el magad egy jövőbiztos szakmában. Fejlesztőként számtalan területen bizonyíthatsz, de programozási tudás nélkül is nagy lehetőségek várnak rád, a csúcsok csúcsa a Scrum Master szakma.

Elsajátításához nem kell IT-s előképzettség, de kétségtelen előny, ha dolgoztál már fejlesztői csapatban, így rendelkezel némi tapasztalattal. Kiváló kommunikációs készség szükséges hozzá, a vezetői skillek elsajátítása gyakorlattal, kitartó munkával megszerezhető. 

SM-ként szerves szerepet játszhatsz egy vállalat sikerében, lehetőséged lehet olyan termékek fejlesztésére is, amelyek pozitívan befolyásolják a körülötted lévő világot azáltal, hogy jobbá teszik az emberek életét.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...