Saját KB bal
Saját KB jobb

Geotextília kontra agroszövet – A döntés szinte lehetetlen!

Ha csak egy választásunk van, akkor könnyen meghozzuk a döntést. De mi a helyzet akkor, amikor két nagyon hasonló minőségű termék közül kell választanunk? A kertészkedés világában rengeteg profi és hobbi kertész van, akikben egy dolog közös; olyan segédeszközöket keresnek, amelyek tényleg sokrétűek. A geotextil és az agroszövet nagyon sok közös vonással rendelkezik, mégsem ugyanarról beszélünk.

A következő cikkben most utánajárunk mindkét produktum használati előnyeinek. Tarts velem, ha érdekel a téma!

A kertészeti “szövetek” felhasználásáról szakszerűen

A kertészet világában is találkozhatunk olyan termékekkel, amelyeket számos területen bevethetünk. A legkülönlegesebb szövetek, textilek vagy szakszerű megnevezéssel talajtakarók közötti hasonlóságok a mai napig meglepik a laikusokat, ugyanakkor ezek a produktumok mégis önálló életet élnek. Az AutomataÖntözőrendszer.com talajtakaró kínálatában több termék is képviselteti magát. De melyik mire való?

Az agroszövet egy biztonsági fólia, egy speciális talajtakaró, ami kifejezetten hasznos eszköz a gyomok elleni küzdelemben. Porózus, szőtt szövetből készül, amelynek igen nagy a szakítószilárdsága. 

A geotextília sem kivétel, alkalmazható talajtakaróként, s bevethető a gyomosodás ellen. A filcszerű anyagnak köszönhetően a szálszerkezete szintetikus és tűnemezelt. 

Különbség és hasonlóság – Mikor, melyik darab válhat be?

A legnagyobb különbség a két produktum között a küllem. Az agroszövet egy merev, egyszerű fólia, s nem nyújtja a legesztétikusabb látványt, emiatt gyakran hasznosítják a faiskolákban. Mellette még gyomirtó szerekre sincs szükség. 

Meg kell említeni azt is, hogy kiváló víz- és légáteresztő képességgel bír, nemcsak a penésznek áll ellen, de az UV-sugárzás sem tehet kárt benne. Nyáron a kiszáradás, télen pedig a fagy ellen nyújt védelmet. 

A geotextília szintén a gyomok réme, de sokszor teszik be a kerti tavak fóliája alá. Ezáltal megakadályozható, hogy a kavicsok kilyukasszák a fóliát. Ezenkívül sokan helyezik a térkövek alá, hogy minimalizáják a gyomosodást. 

Hol használhatjuk fel a talajtakarókat?

Az agroszövet felhasználását leginkább a megjelenése korlátozza. A dekorációs takarók alá betehető, de a növények elválasztásában ugyancsak segédkezhet. 

A geotextília is nagy szerepet kap a talajelválasztás, a gyomosodás kivédésének folyamatában, de a rágcsálókkal szembeni küzdelemben, illetve a vízszűrésben szintén segíthet nekünk. 

Amint azt láthatjuk, valójában mindkét talajtakaró hasznos, azt, hogy melyiket válasszuk, befolyásolhatja a felhasználás jellege. Nem egyszerű kimondani a végső szót, főleg, ha két ilyen rendkívül tökéletes kiegészítő áll a rendelkezésünkre. Annyi biztos, hogy nekünk kell eldöntenünk, mit szeretnénk viszontlátni a kertünkben.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...