Saját KB bal
Saját KB jobb

Útmutató az ifjú séfek ösztönzéséhez

Az étel a családi élet középpontjában áll. Összegyűlünk az étkezőasztal körül, hogy megosszuk, és mindeközben megbeszéljük az aznap történteket. Abban az esetben viszont, ha a megosztani kívánt fogás elkészítésébe bevonod a család apraja-nagyját, akkor a gyerekek sikerélményhez jutnak, aminek következtében a tanulási kedvük is tovább fokozódik.

Kérdezd meg bármelyik szakácsot, és biztosan elmesélik majd, hogy a legkedvesebb és a leginspirálóbb emlékük az egyik családtagjukkal való közös főzés. 

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden gyermek egyből Michelin-csillagos szakács lesz, ha kiskorától kezdve elkezd a konyhában sürögni-forogni, de ez segíthet abban, hogy elsajátítsanak fontos készségeket, szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki azzal, akivel főznek, és magukba szívják a kulturális gyakorlatokat. Kezdd el tehát bátorítani a kezdő szakácsaidat és cukrászaidat az alábbi tippek segítségével!

Kezdd egyszerűen!

Kezdjétek a közös sütés-főzést egyszerűbb receptekkel, amelyek nem tartalmaznak túl sok összetevőt vagy bonyolult lépéseket! A sütés ebből a szempontból ideálisabb lehet, mivel több olyan lépésből áll, amelyeket a gyerekek is el tudnak végezni. Javasoljuk, hogy ezekhez a feladatokhoz szerezz be nekik saját kellékeket! A Lakberbazár konyhafelszerelés kínálatában találhatsz például mini sodrófát, nyuszis sütikiszúró és mérőkanál szettet, amelyek garantáltan megtöltik majd a konyhában töltött időt egy kis mókával.

Szánj elég időt a folyamatra!

Ne feledd, hogy ez egy nagyon jó tanulási lehetőség a csemetéid számára! Ezért próbálj meg ellenállni a kísértésnek, hogy átvedd tőlük az irányítást, ha az adott lépés elvégzése hosszabb ideig tart, mint általában! Amennyiben ezt nem tudod garantálni, akkor jobb, ha egy ideig leteszel a közös sütés-főzés gondolatáról. 

Lásd el őket a megfelelő öltözékkel!

Ügyelj arra, hogy olyan öltözékben legyenek, amit nem bánsz, ha bepiszkolnak! De azért érdemes lehet nekik is beszerezni egy kötényt, amely lehet akár ugyanolyan mintázatú, mint a tiéd. A Lakberbazár zsebekkel ellátott baglyos kötényét például biztosan imádni fogják. 

Biztonság mindenekelőtt

Használd ki a lehetőséget, és tanítsd meg a gyermekeidet az élelmiszer-higiéniára és a konyhában való biztonságra! Ösztönözd őket arra, hogy mossanak kezet főzés előtt, és vond be őket később a takarításba is!

Folyamatos kóstolás és érintés

Ennek a folyamatnak fontos részét képezi az is, hogy az ifjú séfjeid az érzékszerveik segítségével megismerkednek közelebbről többféle olyan élelmiszerrel is, amelyet korábban egyáltalán nem fogyasztottak. Így mindenképpen azt javasoljuk, hogy próbáld meg őket az előkészítés során is a folyamatos kóstolásra buzdítani. Az elkészítés során pedig ők adják hozzá az összetevők többségét a készülő ételhez. 

Végül annak érdekében, hogy az ifjú séfjeidnek később is legyen kedve csatlakozni hozzád a konyhában, a főzés vagy a sütés befejeztével mindenképpen dicsérd meg őket, és kérdezd meg tőlük, hogy mit készítsetek legközelebb!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...