Saját KB bal
Saját KB jobb

Tényleg lehetséges műanyag palackból gumiabroncsot gyártani?

Manapság nagyon nagy szerepe van az olyan módszereknek, amelyek segítenek enyhíteni a környezetünkre, a természetre nehezedő nyomást. Egyre jobban háttérbe szorulnak az olyan technológiák és nyersanyagok, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, valamint a vásárlók, fogyasztók elvárásai is ebbe az irányba tolódnak.

A Continental megmutatta az új irányt

Ma már rengeteg innovatív ötlettel találkozhatunk a piacon, ami azt eredményezi, hogy a kínálat hatalmas. Elég megnézni egy gumiabroncsokra specializált oldal felhozatalát, mint például a Gumiflex kisteher gumiabroncsait, ahol számtalan megoldással találkozhatunk. A nagy kínálat annak is köszönhető, hogy a gumiabroncsgyártók folyamatosan fejlesztenek a technológián. Nemcsak autókból érkeznek új modellek, hanem az autógumikból is. A környezettudatos gondolkodás már ide is betette a lábát, aminek köszönhetően a Continental elkezdett kísérletezni a műanyag palackból készült gumiabroncsokkal.

A PET-palackból állítják elő az újrahasznosított poliészterfonalat, ami az alapanyaga ezeknek az új gumiknak. Ebből sokkal nagyobb teljesítményű anyagot lehet előállítani, ami elsőként a Continental a PremiumContact 6 és EcoContact 6 nyári gumiszettjében található meg, továbbá a négy évszakos, AllSeasonContact abroncsaiban is fellelhető.

Ennek köszönhetően ezekben a gumikban teljesen kiváltásra kerül a hagyományos poliészter, és sokkal zöldebb megoldást lehet alkalmazni. A számokat nézve egy teljes, négydarabos szabványos személygépkocsiabroncs-készlethez összességében 40 darab újrahasznosított PET-palackot fognak felhasználni, ami azt jelenti, hogy kerekenként 10 darabra van szükség.

Honnan kerül beszerzésre a PET-palack?

Fontos kiemelni, hogy a technológiához használt műanyag palackokat szigorúan olyan régiókból szerzik be, ahol nincs működő, zárt rendszerű újrahasznosítás. Ezzel is csökkentve a környezetünkre nehezedő nyomást, mivel a jelenleg is működő, zárt rendszerű újrahasznosítók megmaradnak a többi ipari szegmensnek.

A folyamat során a palackokat szétválogatják, miután eltávolították róluk a kupakokat, és megkezdődik a mechanikai tisztítás. Ezt követi a gépi aprítás, aminek köszönhetően először granulátum készül, majd ebből lesz a sodort poliészterfonal.

Miért előnyösebb az újrahasznosított műanyagot választani?

A Continental és sok más gyártó is intenzíven kutat olyan alternatív megoldások után, amelyekkel csökkenthetik az ökológiai lábnyomukat és sokkal zöldebb módszereket dolgozhatnak ki. A műanyag textilszálak elnyelik a gumi belső nyomásából eredő erőket, nagy terhelés és magas hőmérséklet mellett is megtartják méretstabilitásukat. Az új megoldások már elérhetőek, nekünk nincs más dolgunk, mint élni velük.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...