Saját KB bal
Saját KB jobb

A legjobb nyugtató játékok

Gyakran előfordul, hogy egy kutya stresszel, nyugtalan vagy feszült bizonyos helyzetekben. Legyen szó utazásról, vendégségről, otthoni egyedüllétről, állatorvosi látogatásról, stb. A mindennapokban számos olyan helyzet adódhat, ami kibillentheti kedvencünket az egyensúlyából. Persze adódnak olyan helyzetek is, amik nagyobb horderejűek, például új családtag érkezése, költözés vagy egy műtét vagy betegség. Bármi történjen is, jó, ha vannak a közelben olyan játékok, amelyek nyugtató hatásúak kedvencünkre.

A nyugtató játékok között hatalmas a választék, hiszen az egyik kutyát ez nyugtatja meg, a másikat az. Vannak, akik nyalogatással vezetik le a feszültséget, míg mások rágcsálással. Megint másoknak a fókuszálás segít, vagy éppen az ásás. Szerencsére mindenki számára van megfelelő nyugtató játék, csak meg kell figyelnünk, a mi kutyánkat mi kapcsolja ki.

Ha a nyalogatás, akkor a nyalogatós tálak (pl. Lickimat, Emat, stb.) remek választás lehetnek. Ezeket alkalmazhatjuk etetésnél, de akkor is, ha kutyánknak egy kis megnyugtatásra van szüksége. A tálak között találunk kisebbeket, illetve vannak gyártók, akik például a szobakennelre rögzíthető változatot kínálnak. Ezzel segíthetünk kutyánknak ellazulni a kennelben, hogy az valóban az ő biztonságos kuckója legyen.

Ha kutyánknak a fókuszálás segít, hogy átlendüljön egy stresszes helyzeten, a szimatszőnyegek lehetnek szuper segítségünkre. A szőnyegek mellett a szimatjátékok is remek lehetőségek. A feladat itt is az elrejtett falat kiszimatolása, de a játék szétszedése pluszt ad ehhez.

Ne feledkezzünk meg a hagyományos Kongról és az egyéb falattal tölthető játékok kavalkádjáról sem. Ezek a szoktatásban (zaj tréning) éppúgy segítségünkre lehetnek mint a feszültségoldásban, mentális kikapcsolódásban.

Ha pedig kedvencünk az ásásban találja meg a nyugalmat, akkor is van egy jó hírünk. Az egyik innovatív kutyajátékokat gyártó cég ugyanis kifejlesztett egy benti, az ásás élményét nyújtó játékot. A textilből készült játék úgy néz ki, mint egy kisebb medence – már csak kék színe miatt is. Közepén található egy kör alakú, fedéllel fedhető rész, ahová a falatokat, játékokat rejthetjük. A különféle fedőrétegek állítólag más-más ásási élményt nyújtanak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/cat-shopping/stress-toys-for-dogs; Kép: Fotó: Andreas Schmolmueller: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/strand-viz-aranyos-szorme-3568134/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...