Saját KB bal
Saját KB jobb

Élethű oroszlánfejekkel sokkoltak a sztárok a divathéten

Élethű oroszlánfejekkel a ruhájukon pózolt több híresség is a Párizsi Divathéten. A látványos „kiegészítők” egyébként kézzel készültek, és a divatház közleménye szerint egyetlen állatnak sem esett bántódása az elkészítésük miatt. Egyesek szerint gyönyörűek, mások a trófeavadászat szimbólumát látják benne.

A divat a kreativitás, a művészi önkifejezés eszköze. A divat trendek nemcsak az éppen aktuális korszellemet tükrözik, de vissza is hatnak a gondolkodásmódunkra. Hatnak arra, hogy mit találunk szépnek, esztétikusnak, mit fogadunk el és mit utasítunk vissza. Az elmúlt évtizedekben a luxus világa egyre tudatosabbá, befogadóbbá és felelősségteljesebbé vált. Már nem csak a puszta esztétikum vagy a meghökkentés a cél. A divatmárkák igyekeznek figyelembe venni azokat a tényezőket is, amelyek a mai fogyasztók számára fontossággal bírnak. Így találkozhatunk egyre több olyan márkával, ahol nemet mondanak a szőrme, a bőr és más állati testrészek felhasználására. Vagy éppen odafigyelnek a gyártás és a tervezés ökológiai lábnyomára, illetve a társadalmi egyenlőtlenségek ellen lépnek fel.

Bár tény, hogy az állatjogok figyelembe vétele egyre hangsúlyosabb szempont, a Schiaparelli luxusmárka tervezői egyesek szerint mégis komolyan vétettek mind az etikai, mind az állatjogi elvek ellen.

Az élethű oroszlánfejek, mint puszta díszítőmotívumok alkalmazása sokunknak az állatok kizsákmányolását, az emberi kedvtelésből történő állathasználatot juttatják eszünkben. Kylie Jenner rajongói például élesen kritizálták a hírességet, amiért a trófea díszítésű ruhában pózolt. Christie Brinkley, modell, pedig úgy fogalmazott, hogy ezeknek a veszélyeztetett állatoknak a díszítőelemként alkalmazása olyan, mintha a modellek a kegyetlen vadászok által elejtett állatok szőrméjét maguk köré csavarták volna. Szerinte a Schiaparelli show-ban látott nőstény farkas, oroszlán és leopárd szépsége nem a „levágott fejükben” van, hanem ha méltóságukban meghagyva óvjuk, védjük és hagyjuk élni őket.

A vita odáig fajult, hogy a divatház közleményt adott ki, melyben kiemelte, hogy egyetlen állatnak sem esett bántódása a darabok elkészítése miatt. A Dante Pokol című művében megjelenő vágy, büszkeség és kapzsiság bűneinek allegóriájának szánt állatfejek műgyantából, műszőrméből és egyéb mesterséges anyagokból, illetve gyapjúból készültek. Ez utóbbi miatt egyébként szintén megosztó darabokról beszélhetünk. Hiszen a gyapjú ipari termelése is rendkívül kegyetlen ágazat, amely birkák tízezreinek szenvedésével és kizsákmányolásával jár.

A PETA szerint az élethű állatfejek által kirobbantott vita remekül rávilágít az állathasználat és a trófeavadászat kérdésére. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy bár nagyvadakat nem ejtettek el a kollekció kedvéért, a bemutatott ruhákban felhasznált selyem és gyapjú is állati eredetű termékek.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://vegnews.com/2023/1/kylie-jenner-lion-head-Schiaparelli; Kép: Fotó: Pixabay: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-allat-szemek-szorme-33045/

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...