Saját KB bal
Saját KB jobb

Csapágyak kenése: hogyan válasszunk kenőanyagot?

Amikor csapágyat választunk, vagy egy berendezésről szeretnénk megfelelően gondoskodni, amiben csapágy található, akkor a megfelelő kenőanyag kiválasztása is kiemelten fontos kérdés. A hosszú élettartam, valamint a megfelelő működés ugyanis nagyban ezen is múlik.

Miért olyan fontos a kenőanyag?

Hiába a precízen kiválasztott csapágy, ha utána nem kezeljük megfelelően, hamarosan újra azon kapjuk magunkat, hogy újabb cserére lesz szükségünk. Az onlinecsapagybolt.hu kenőanyag választékában azonban szerencsére megtaláljuk azt az anyagot, amely kompatibilis a csapágyunkkal.

A tökéletes méret, minőség és csapágytípus kiválasztása mellett a hozzá passzoló kenőanyaggal biztosíthatjuk a csapágy számára a lehető leghosszabb élettartamot. Ez azonban nem is olyan egyszerű, hiszen a kenéshez is nagyon sokféle változat közül kell optimális megoldást találnunk.

Kenőanyag nélkül egy normál csapágy élettartalma töredéke a tervezettnek, ezért a nyitott kiviteleknek mindig biztosítanak kenést, a zártakat gyárilag ellátják kenőanyaggal. Amennyiben egy csapágy üzemeltetésnél nem megoldható a megfelelő kenés, vagy kritikusan kevés, csak kerámiagolyós csapágy tud kenés nélkül is megfelelően üzemelni. A kerámiagolyós csapágyak ugyanabban a környezetben kenés nélkül is 3-4 -szeres, megfelelő kenőnyanyaggal 8-10 -szeres élettartamot biztosítaniak. Ellenben az álruk kiviteltől függően 6-8 -szorosa a normálnak.

A kenőanyagok típusai

Olajok, zsírok, ezek kombinációi valamint más fajták is rendelkezésünkre állnak a szóba jövő kenőanyagok között, Pl: szóróolajzás, olajködkenés. A megfelelő kenéssel a súrlódás mértéke csökkenthető, s ezáltal elkerülhetjük a kopásból adódó, valamint meghibásodást okozó kellemetlen helyzeteket. A karbantartás mindenféleképpen olyan feladat, amit rendszeresen és gondosan kell elvégezni, ha valódi eredményt, azaz megbízhatóan működő szerkezetet szeretnénk. Természetesen ez nem csupán a csapágyakra igaz, hanem minden olyan berendezésre, amelyben mozgó, illetve forgó részek is vannak.

A terhelés ugyanis pontosan ezeket a részeket érinti leginkább, ahogy a kopásnak és súrlódásnak is ezek vannak kitéve. Ebből értelemszerűen következik, hogy a csapágyak is olyan részek, amelyeket a nekik megfelelő kenőanyaggal óvnunk szükséges.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kenőanyagot? 

Először is, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, s a leírásban sem találtunk erre vonatkozó utasítást, akkor érdemes szakértő tanácsot kérni a kiválasztott webáruházban. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy mit alkalmazunk. 

A legfontosabb kérdés a viszkozitás, ami azt jelenti, hogy az adott folyadéknak az egyes rétegei mennyire tudnak elcsúszni egymáson, azaz mennyire képes ellenállást generálni a mozgással szemben. A viszkozitás egyenesen arányos a súrlódó felület nagyságával, valamint a sebességgel. De mekkora legyen a viszkozitás? Ez mindig a kenés helyétől függ. De az is hatással van rá, hogy például mekkora nyomóerővel kell számolni. Ha ez nagy, akkor a viszkozitásnak is magasabbnak kell lennie.

Ha olajat választunk, az képes egy réteget képezni a felületen, ezáltal mérsékelni a súrlódást. Ez pedig nem jelent mást, minthogy így kisebb kopással, valamint hosszabb élettartammal számolhatunk.

Érdemes megemlíteni a szilikonzsírokat is, ha csapágyak kenéséről van szó. Ezek jól ellenállnak a hőnek, akár magasról, akár alacsony hőmérsékletről van szó, s akár a háztartásban is sok helyen alkalmazhatjuk, de ipari használatra is megfelel, kivállóan tapadnak ezér ún. Röpálló tulajdonságuk is nagyon jó, kissebb kiszerelésekben akár egyszeri használatra is megvásárolhatóak.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...