Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Janet on Unsplash

Nem kell befogni és segíteni az áttelelő fehér gólyákat

A fehér gólyák nagy része a nyár végén útra kel, hogy egy melegebb tájon vészeljék át a téli hideget. Vannak azonban olyan egyedek, melyek itt maradnak egész télen hazánkban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint azonban ezek a gólyák nem szorulnak emberi segítségre az átteleléshez. Megfigyelési adatok szerint ugyanis nem egészségügyi okokból maradnak itt, hanem természetes alkalmazkodásuk miatt. Ezért nem szükséges őket sem etetni, sem befogni és meleg helyre vinni.

Honnan tudjuk, hogy egy gólya egészséges?

A gólyák egészségi állapotát a röpképességük vizsgálatával deríthetjük ki. Nagyon leegyszerűsítve, ha egy gólya képes repülni, akkor nincs ok az aggodalomra. Ebből logikusan következik, hogy a kéményen, háztetőn vagy fészken ácsorgó gólya egészséges. Azonban ha azt látjuk, hogy napokon keresztül ül egy helyben olyan területen, ahol nincs élelem számára, az már gyanús jel lehet. Ilyenkor lassan el kell kezdeni sétálni felé, ha felrepül, akkor nincs probléma. Az MME azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy csak indokolt esetben „reptessük” a gólyákat, mert a felrepülés nagyon energiaigényes számukra.

Több mint 20 éve előfordulnak áttelelő gólyák

Nem számít újdonságnak hazánkban az áttelelő gólya. Már a 2000-es évek eleje óta megfigyelhetők ilyen egyedek. Erre pedig az lehet a magyarázat, hogy ők kevésbé érzik kockázatosnak a maradást, mint a vonulást. Utóbbi ugyanis akár húszezer kilométer is lehet oda-vissza. A gólyák túlélését az is segíti, hogy rendkívül változatosan táplálkoznak. Elsősorban rovarokat esznek, de férgeket, pajorokat, halakat, kétéltűeket, kígyókat, békákat, kisrágcsálókat, a talajon talált énekesmadár-tojásokat és -fiókákat is fogyasztanak. Amikor pedig befagynak a vizek a téli álmot nem alvó egereken, pockokon élnek, amelyekre a szántókon, gyepeken vadásznak.

Evolúciós stratégia

Az MME közleménye szerint ez a jelenség alapvetően egy alkalmazkodási, evolúciós stratégia. Mindig vannak az átlagostól eltérő viselkedésű egyedek. A dolog kétesélyes. Ha kedvezőtlenek a körülmények, akkor elpusztulnak. Azonban ha változik a környezet akkor életben maradnak és szaporodnak. Az új tudást és tapasztalást pedig átadják utódaiknak is. A fehér gólya egyébként még mindig olyan afrikai fajnak tekinthető, aki csak költeni jár ide. Élete nagyobb részét úton és Afrikában tölti.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, MME 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...