Saját KB bal
Saját KB jobb

4 hatásos tipp a macskaalomból áradó kellemetlen szagok ellen

A macska WC minden cicás otthon nélkülözhetetlen kelléke, noha néha meglehetősen kellemetlen szagok forrása is. Bármennyire is sűrűn takarítod, a cicák ürülékének és vizeletének bizony megvan a maga “aromája”. 

Így hacsak nem érsz rá egész nap árgus szemekkel lesni, hogy mikor megy a dolgára és utána azonnal kitakarítani a tálcát, akkor biztosan örömmel fogadsz pár tippet, amivel megakadályozhatod a szagok terjedését.

  • Jó minőségű macskaalmot használj!

Régebben még bevett gyakorlat volt sima homokot szórni a macska alomtálcájába, mára azonban a gazdik többsége inkább az almokat preferálja, nem véletlenül. Hisz egyszerű beszerezni – a Petgurunál is rengeteg macskaalmot találsz – és sokkal praktikusabb használni is.

A csomósodó típusokat egyszerű tisztán tartani, a szilikonosak pedig remekül felszívják a nedvességet, és még a szagokat is elnyelik. Egy jól megválasztott alom tehát már önmagában is fél siker, hiszen ha olyan fajtát használsz, amiben szagmentesítő összetevők vannak, akkor máris nagymértékben csökken a cica WC-t körüllengő “illatfelhő”.

Ha a macskádat nem zavarja, akkor választhatsz illatosított almot is, ezek nemcsak semlegesítik a szagokat, hanem kellemes illatot is árasztanak. Ám vigyázz, mert ezeket nem minden cirmos szereti, némelyeket kifejezetten zavar, ha az illemhelye például rózsa vagy zöldalma illatú. 

  • Ne légy rest takarítani az almot!

Régi bölcsesség, de igaz: a rossz szagok elleni legjobb fegyver a tisztaság. Az alom takarítása pedig egy macskás gazdi számára bizony mindennapos feladatot jelent. Ilyenkor egy kislapát segítségével ki kell szedni az összes ürüléket, és a vizelettel szennyezett részeket.

A macskapiszkot tedd egy zacskóba, köss csomót a végére, és így helyezd a szemetesbe, hogy ne bűzölögjön tovább! Persze ott sem tanácsos napokig “érlelni”, legjobb, ha mindjárt a kinti kukába kerül. 

A takarítás azonban ennyiben még nem merült ki – hetente egyszer a tálcát is illik kimosni, fertőtleníteni, majd száradás után teljesen friss alommal feltölteni. A patyolattiszta tálca és az új alom pedig biztosan nem áraszt semmiféle kellemetlen szagot.

  • Használj alomszagtalanítót!

A takarítások közt alkalmazhatsz alomszagtalanítót is, amit spray vagy por formájában is lehet kapni az üzletekben. Ezt rá kell szórni vagy fújni az alom tetejére, és szinte azonnal megszünteti a szagokat. Akár alomcserekor is használhatod, ilyenkor a tál aljára tegyél belőle.

De a legfontosabb: ez a termék nem helyettesíti a rendszeres takarítást, ettől még ugyanúgy tisztán kell tartanod az almot!

  • Válassz fedeles alomtálcát!

A fedeles macskatoalettek nemcsak azért praktikusak, mert jótékonyan eltakarják az ürülék és a vizelet látványát, hanem a szagokat is nagyszerűen benn tartják. 

A legtöbb ilyen alomdoboznak billenőajtaja is van és szűrő is található rajta, így mondhatni teljesen szagmentessé teszi a cica WC-t. Ám bent annál intenzívebb lehet az “illat”, így ezeknél főleg nem szabad elfeledkezni a takarításról.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...