Saját KB bal
Saját KB jobb

Tippek a csavarhúzó helyes használatához

Az otthoni hobbi barkácsok és a professzionális szerelők egyik nélkülözhetetlen eszköze a csavarhúzó. Bár egyszerűnek gondolhatnák a használatát, a hatékony csavarozás érdekében néhány fontos szempontra ügyelnünk kell.

Az alapvetően kétféle fejtípussal készülő csavarhúzók kialakítása első ránézésre megkülönböztethető, így a csavarozás előtt a csavarfejet megvizsgálva el tudjuk dönteni, milyen típusú csavarhúzót használjunk. Azonban ennél sokkal több információra lesz szükségünk, ha pontos és precíz munkát szeretnénk végezni.

Legyen otthon csavarhúzó!

Minden háztartásban előfordul, hogy szükséges egy-egy csavar meghúzása. Ilyenkor előkerülnek a szerszámok a fiók mélyéről, ahol általában nem teljes készletek találhatóak. A különböző méretű és fejű eszközök közül általában mindig az hiányzik, amelyikre épp szükségünk lenne.

Érdemes beszerezni különböző méretű és formájú minőségi csavarhúzót a Netpolc oldaláról. Válasszunk ergonomikus kialakítású modellt, mely kényelmessé teszi a hosszabb ideig tartó munkálatokat is!

Pontos méretezés

Egy csavar meghúzása, betekerése nem nagy feladat, mégis a csavarhúzó kiválasztásakor már elkövethetjük az első hibát. A csavar fejének kialakításából egyből következtethetünk arra, hogy csillag vagy lapos fejű csavarhúzóra van szükségünk. Ahhoz, hogy a legnagyobb nyomatékot tudjuk kifejteni a csavarfejre, pontosan illeszkedő csavarhúzó szükséges. 

Egy kevésbé pontos választással akár tönkre is tehetjük a csavar fejét, és ezzel az egész művelet elvégzése is kudarcba fulladhat. Ha a nem megfelelő méretű csavarhúzóval próbáljuk tovább erőltetni a műveletet, annyira roncsolódhat a csavarfej, hogy lehetetlenné válik a be- vagy kicsavarása.

Óvatosan a nyomatékkal

A csillag alakú csavarfejek meghúzásához már kicsivel több ismeretre van szükségünk, hiszen kétféle típusú csavarhúzó közül választhatunk. A PH és a PZ megjelölésű modellek a különböző csavarok eltérő nagyságú nyomásigénye miatt jöttek létre. A régebbi típusú PH csavarhúzókat az óvatosabb csavarozáshoz használjuk, ahol kisebb forgatónyomaték szükséges.

Elsősorban gipszkarton és lemezcsavarok meghúzásakor alkalmazhatjuk. A gipszkarton anyag könnyen átszakadhat, ezért óvatosabb erőkifejtéssel kell dolgozni vele. A lemezcsavarok esetében a teljes becsavaráskor a két fém érintkezik, így a túlhúzott csavar kárt okozhat az anyagban. A PZ típusú csavarhúzók esetében érhető el a legnagyobb forgatónyomaték. 

A legmodernebb csavarhúzók praktikus mágneses fejjel és a szigetelt markolattal rendelkeznek. Ultra kényelmes fogást biztosítanak, és csúszásmentes anyagúak annak érdekében, hogy a legnagyobb erőkifejtést tudjuk beleadni a csavarozásba.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...