Saját KB bal
Saját KB jobb

Segítség a tökéletes falszín kiválasztásához

Nemrégiben újítottad fel otthonod, kijavítottad a szerkezeti hibákat, és megőrizted minden helyiség egyedi építészeti karakterét, de valami még hiányzik? Több mint valószínű, hogy a felújítók titkos fegyvere, a falszín választása segíthet!

Inspirálódj a Cemix nagyszerű festék árnyalatainak segítségével, és találd meg a tökéletes falszínt otthonodba!

Hangold össze a bútorok színeivel!

Annak érdekében, hogy tökéletes harmóniát teremts otthonodban, hozz létre egy színsémát, amely illeszkedik a már meglévő, vagy épp leendő bútorokhoz. Kezdd azzal, hogy válassz három színt az otthonodban lévő tárgyak alapján. 

Vegyél elő egy párnát a nappali kanapéjáról, kedvenc nyakkendődet vagy sáladat, vagy egy festményt – bármit, ami kényelmet közvetít vagy érzelmi kötődést kölcsönöz neked. Ezeket felhasználva keressen három mintacsíkot ezekkel a színekkel, hogy minél több árnyalat rendelkezésedre állhasson a nagy döntés meghozatalához.

A következő lépés az, hogy a három festékszín közül válassz egyet falszínként, a másik kettőt pedig tedd el, hogy a helyiségben szöveteken vagy bútorokon használhasd. A szomszédos szobák színeinek kiválasztásához vedd ugyanazt az eredeti három színmintát, és szerezz be az árnyalatok közül egy másikat, mely ugyanolyan jól illeszkedik a már meglévő stílusba.

Ismerd meg a színek pszichológiáját!

A színpszichológia kisebb megszállottság a festéssel foglalkozó szakemberek körében. Sokan azt mondják, hogy legalább részben a szobahasználat és a kialakítani kívánt hangulat alapján érdemes színt választani.

Az úgynevezett “szociális helyiségeket” (étkező, konyha, nappali) meleg színekkel, például nárciszsárgával, korallal vagy áfonyaszínekkel érdemes festeni. Míg a privát szobák, például dolgozószobák, hálószobák esetében a hidegebb árnyalatok, mint a zsályazöld, lila vagy égszínkék lehetnek a befutók.

Bizonyos kutatások úgy vélik, hogy a sárga falszín stimulálhatja az agyat, ezért érdemes lehet megfontolni olyan helyiségeknél, ahol például a gyerekek házi feladatot készítenek. Érdemes azonban kerülni a sárga színt a hálószobákban, ahol általában a lazítás a cél. 

Színek térhatása

Általában az éles fehér szín nagyobbá és nyitottabbá teheti a teret, míg a meleg színek intimitás érzését keltik. A legkezdetlegesebb szinten a nagy szobák általában több színt képesek kezelni, mint a kis helyiségek. 

A világosabb árnyalatok kis teret nyithatnak meg, míg a sötétebb színek azt az érzést keltik, hogy a felületek közelebb vannak, mint amilyenek. Ha azonban egy dolgozószobában szeretnénk barátságos légkört teremteni, a vadászzöld vagy a rozsdaszín jobban szolgálhat, mint a halvány barack vagy zeller.

Böngészd végig a Cemix nagyszerű falfesték választékát, és színezd otthonod gyönyörű, minőségi alapanyagokkal!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...