Saját KB bal
Saját KB jobb

Kerti ösvények megvilágítása

Javában tombol a nyár, és valószínűleg az időd nagy részét te is a szabadban töltöd. Ebbe pedig beletartozik a kertben való pihenés vagy a barátok fogadása egy szabadtéri vacsorára. 

Ne hagyd, hogy a szórakozás abbamaradjon, ha lemegy a nap, csak azért, mert nincs kültéri világításod. A megfelelő fényforrások kiválasztásánál koncentrálj arra, hogy megvilágítsd az udvarod azon részeit, amelyeket a legjobban szeretsz – a kedvenc fádat vagy azt a hátsó virágágyást, amelyen olyan sokat dolgoztál!

Abban az esetben pedig, ha a kertben lépcsők vagy más, potenciálisan veszélyes akadály található, ezek megvilágítása csökkentheti a séta közbeni sérülések kockázatát. Helyezz el a ViaLuce Fénystúdió ösvényvilágításai közül párat a leggyakrabban használt útvonalakon, amelyek elvezetnek a verandától a hátsó ajtóig!

Milyen típusú lámpatestet érdemes választani a kerti ösvényekhez?

A kültéri lámpaoszlopok mindig is nagyszerű opciónak számítottak egy ösvény megvilágítására. Ezek a fényforrások ugyanis nagyszerűek a sötétben való tájékozódáshoz. De nem szabad megfeledkezni a talajba süllyesztett lámpákról sem, amelyek szintén ideális választási lehetőségnek bizonyulnak. Elhelyezheted őket a kocsibejárónál is, hiszen már számtalan olyan modell létezik, amely gond nélkül elbírja az autó súlyát.

Míg a kültéri LED szalagok új és izgalmas lehetőséget jelentenek. Vízálló műanyag csőbe vannak beépítve, és az ösvény mentén elvezethetők a hangulatos megvilágítás érdekében.

A kiválasztásuk szempontjai

Az első és legfontosabb, hogy felmérd, hova is fogod majd őket elhelyezni. Fontold meg egy világítási séma létrehozását, hogy a különböző típusú kerti lámpákhoz előre hozzárendelt elhelyezéseket kapj, megkönnyítve ezzel a telepítést.

Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy milyen legyen a pozíciójuk. Azt szeretnéd, hogy a növények felé mutassanak, vagy inkább a tavadat világítsák meg? Fontold meg, hogy merre lesznek a fényforrások irányítva! 

A szín szempontjából pedig érdemes tudni, hogy a hidegebb fényű lámpák sokkal intenzívebbek és fényesebbek, míg a melegfehér társaik lágyabb megvilágítást és otthonosabb hangulatot biztosítanak. 

Mire kell figyelni az ösvényvilágítás telepítésekor?

Ha úgy döntesz, hogy 230V-os hálózati áramot szeretnél csatlakoztatni az ösvényvilágításhoz, érdemes inkább szakemberekkel elvezettetni a kábeleket a föld alatt, hogy elkerüld az áramütés veszélyét. Továbbá mivel az ösvény világítása mindenféle időjárási hatásnak lesz kitéve, kültéri használathoz elengedhetetlen a megfelelő IP védettség használata.

Amennyiben pedig nem szeretnéd felásni a gyönyörű kerted, csak megvilágítani magát az ösvényt, akkor válassz inkább egy alacsony feszültségű 24V-os rendszert. Ezeknél ugyanis minden kábel a föld felett elvezethető, és egyszerűen elrejthető a növények mögé vagy a kavics alá, érintésvédelmileg biztonságos.

Ennyi lett volna az útmutatónk. Most, hogy már tisztában vagy a kerti ösvényvilágítás vásárlásának nézőpontjaival, minden gond nélkül ki tudod majd választani és megfelelően elhelyezni a kültéri lámpatesteket.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...