Saját KB bal
Saját KB jobb

Redőnyválasztási kisokos vásárlás előtt állóknak

Külső árnyékolásra nemcsak a pihentető alvás érdekében a fény kizárása, hanem az üvegezett nyílászárókon a lakótérbe bejutó hő kirekesztése miatt is szükség van, de biztonsági okokból is hasznos lehet.

A külső árnyékolóknak több fajtája ismert és kedvelt, az egyik legnépszerűbb megoldás a redőny, amely az 1800-as években Németországból indult világhódító útjára. Eredetileg falécekből állt, ma is találkozni még régebbi épületek, műemlék házak homlokzatain ilyen szerkezetekkel. Azonban manapság már nem fából készülnek, hanem az időjárásnak jobban ellenálló, tartós anyagokból, mint például a műanyag vagy az alumínium.

Mi alapján válasszon külső árnyékolót?

Az optimális külső árnyékoló kiválasztása nem egyszerű feladat, sok szempont mellett természetesen a költségvetésünk is beleszól a döntésbe. Az Ablak Outlet kedvező árfekvésű műanyag árnyékolókat éppúgy kínál, mint hosszú élettartamú, kiváló hő- és hangszigetelő, behatolás elleni védelmet nyújtó alumínium redőnyöket. 

A legfontosabb kérdés azonban, hogy milyen céllal szeretnénk árnyékolást. A belső árnyékolók csak a fény kizárására alkalmasak. Fény-, hő- és hanghatások ellen a külső árnyékolók különböző típusai jelentenek védelmet.

De a külső árnyékoló típusát befolyásolhatja az épület stílusa, a helyiség tájolása, az ablak szerkezete és mérete, a helyiség funkciója, valamint a biztonsági szempontok.

Külső árnyékolók típusai

Már az ókori Rómában is foglalkoztak az épületek kiegészítő fény-, hő- és betörésvédelmével, bár az árnyékolást alapvetően építészeti és kertészeti megoldásokkal érték el. Az első zsaluziák ebből az időből származnak, akárcsak a reluxák ősei. 

Már a XIX. század terméke volt az első redőny, amely még fa lamellákból készült, és tulajdonképpen egy átalakított reluxa volt. 

A mediterrán országokból mindenkinek ismerősek lehetnek a textil árnyékoló rolók, amelyek nemcsak nyílászárók, hanem teraszok és üzletportálok fényvédelmére is szolgálnak.

Milyen redőnyt válasszon?

A klasszikus fa redőnyök egyik hátránya maga az anyag, amely rendszeres utógondozást igényel az esztétikum és a tartósság érdekében, ráadásul nagy a redőnytok helyigénye, illetve ma már kevés szakember foglalkozik ilyenekkel. 

Közkedvelt megoldást jelentenek a műanyag redőnyök, amelyek nemcsak a megszokott fehér színben kaphatóak, hanem gyakorlatilag bármilyen színben, és akár fahatású dekorfóliával is. 

Az alumínium redőnyök jelentik a csúcsminőséget, ezek ára is a legmagasabb.

Kevésbé esztétikus megoldást jelentenek az utólag is szerelhető ablak elé épített, látszó tokos redőnyök, stílusosabbak a szigetelésbe rejthető vakolható vagy az ablak fölé, az ablakkal együtt beépített belső tokos redőnyök.

Működtetésük szerint megkülönböztetünk kézi vagy motoros működtetésűt, utóbbiak akár az okosotthon rendszerbe integrálhatók.

Az ablakok, akár egy épület szemei, az árnyékolók pedig a szemhéjai, esztétikussá varázsolják a ház arcát, így megéri gondos mérlegelés után, egyéni preferenciái szerint választani.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...