Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy legendás ital története

Kedvenc italunk, a kávé egy nem mindennapi ital, amelyből a Brit Kávészövetség szerint az Egyesült Királyságban körülbelül 95 millió csészével fogy naponta. Nemcsak a britek, de más országok polgárai is rajonganak az élénkítő elixírért, amivel garantáltan jól indul nap. De vajon honnan jött a kávébab, ki találta fel a legendás italt, és miért különböznek az egyes kávék ízei? 

A következő pár sorban most egy kicsit utánajárunk a témának, és felfedezzük együtt a kávé rejtelmeit. Tartson velem!

A kávé eredete

Biztosan nemcsak én imádom a frissen főzött kávé illatát, ami valósággal hívogat, amikor éppen félkómásan ücsörgök az ágy szélén. Amikor belekortyolok, a koffein szinte azonnal egy másik világba repít. Ha Ön is szeretné új szintre emelni a kávézás élményét, akkor a Kávégép Bolt kávégép alkatrész kínálatában érdemes barangolnia, ahol sok hasznos termékre bukkanhat.

De mielőtt komoly kávéüzelmekbe kezdene, érdemes többet megtudni a csodás koffeinbomba származásáról. A kávét napjainkban több mint 50 országban termesztik, amelyek leginkább Ázsia, Afrika és Latin-Amerika területeit foglalják magukba. 

Az afrikai kávé könnyen felismerhető, hiszen testes, közepes savasságú és világos pörkölésű. Ezzel szemben a latin-amerikai alacsony savtartalmú, mogyorós, közepesre pörkölt kávé minden szupermarket polcán ott csücsül. 

A legkülönlegesebb kávék pedig Ázsia vidékén honosak, amelyekre a földes ízvilág, a gyengéd savas jelleg és a sötét pörkölés jellemző.

Miből lesz a cserebogár, akarom mondani a kávébab?

A kávébab valójában a kávécserje gyümölcséből, a “cseresznyéből” kerül elő. Maga a kávécseresznye húsa fogyasztható, de az ízének köze sincs a kávébabhoz. Az enyhe és édeskés aroma nagyon elüt a kávébab ízvilágától. 

Manapság körülbelül 120 fajta kávét ismerünk, és belegondolni is furcsa, hogy mindegyiknek saját ízvilága van. Mi itt, hazánkban a legtöbb kávét az Arabica és a Robusta kávébabból készítjük. 

Az Arabica termesztésének története már közel 100 éves múlttal rendelkezik. Ez a babfajta selymes, kevésbé savas ízvilággal van megáldva, és jellegzetes, élénk, összetett aromája miatt kedveljük. 

A Robusta Afrikából, valamint Indonéziából származik, amelyet a mélyebb és erősebb íz jellemez. Ez a kávébab már jóval magasabb koffeintartalommal rendelkezik. 

Mennyit számít a pörkölés?

A pörkölés során felhevítik a kávébabokat, mivel így hozható ki az igazán gazdag, aromás íz. A növényről leszedett kávébab ugyanis eleinte fűillatú és zöld színű, de a pörkölés hatására kialakul a mélybarna árnyalat és a földes illatjegyek. Ezután a folyamat után jöhet az őrlés, majd mehet az italba. 

Megkülönböztetünk világos, közepes és sötét pörkölést.

A kávé ezer arca tehát ma is rejtély előttünk és talán egy élet is kevés, hogy mindet végigkóstoljuk, ezért érdemes minél több percet ezen csodás ital társaságában tölteni. Ön hány fajtát kóstolt már?

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...