Saját KB bal
Saját KB jobb

Mire jó a DISC személyiségtipológia?

Előfordul, hogy akár magánszemélyként, akár az üzleti életben szükségünk van egy olyan tesztre, amely némileg meghatározza legfőbb személyiségjegyeinket. Napjainkban már számos ilyen kérdőív létezik, nehéz eligazodni közöttük, és kitalálni, hogy vajon melyik az, amelyik leginkább megfelel a céljainknak.

Az utóbbi években a járványhelyzet hatásaként sokan megváltoztak. Egy ilyen teszt arra is alkalmas, hogy felmérje a mostani helyzetet, egy tükörként szolgáljon, milyennek is látjuk jelenleg önmagunkat.

A DISC személyiségtipológia

A DISC személyiségtipológia az egyik legnépszerűbb eszköz napjainkban, és nem hiába! Mindössze négy fő személyiségkategóriába sorolja be az embereket. Ha megismerjük mind a négy típusnak a jellemzőit, akkor ha kapcsolatba kerülünk az adott emberrel, és tudjuk, milyen ismérvek jellemzik őt, akkor könnyebben meg tudjuk oldani ügyes-bajos dolgainkat, esetleges konfliktusainkat vele.

A Training360 DISC személyiségtipológia tanfolyama megismerteti ezt a négy fő kategóriatípust: a dominánsat (D), az ismerkedőt, befolyásolót (I), a stabilt, a kitartót (S) és a szabálykövetőt, kontrollálót (C).

Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy nem lehet az emberiséget pusztán négy kategóriába sorolni, hiszen minden egyes ember sokkal bonyolultabb ennél, viszont a legjellemzőbb személyiségjegyek alapján megkaphatjuk, melyik kategóriába illik a négy közül.

Azonban általában az lesz az eredmény, hogy a négyből két fő jellemző kategória lesz inkább, de már ez is sokat fog segíteni, ha közelebb szeretnénk kerülni egy emberhez, vagy normálisan szeretnénk vele kommunikálni, esetleg megérteni őt.

Az önismeret módszertanainak fejlődése

Az önismeret, mint tudomány, már nagyon régre nyúlik vissza, és hol a pszichológia, hol a filozófia oldaláról próbálták megközelíteni. Mára már számos módszert kidolgoztak annak érdekében, hogy a tőlünk gyökeresen eltérő emberekkel el tudjuk érni, amit szeretnénk, vagy legalább valamilyen konszenzusra tudjunk jutni.

Ha elsajátítjuk a Training360 kurzusán megtanulható ismereteket, akkor elérhetjük, hogy egy teljesen ismeretlen embernél is rá fogunk jönni igen rövid idő alatt, hogy mi is az ő nyomógombja, amivel egy hullámhosszra kerülhetünk vele, és meg tudjuk érteni egymást.

A tanfolyam tematikája

A fentiek ismertetésén túl a kétnapos kurzuson a résztvevők elsajátíthatják az egyes kategóriák alapvető viselkedési mechanizmusait, hogyan reagálnak különböző élethelyzetekre az egyes típusok, és arról is szó lesz, hogy ki milyen szerepet tölt be egy csoportban.

Egy nagyon fontos kérdés is elemzésre kerül a tanfolyamon, ez pedig a visszajelzések adása, legfőképp a pozitívaké. Napjainkra már szinte teljesen eltűnőben van ez a kommunikációs forma, pedig a hatékony munkavállalás és inspirálás, az egyéni fejlődés egyik nélkülözhetetlen eszköze.

Sok egyéb tematika mellett még a problémakezelés témaköre is előkerül, ahol szintén számos gyakorlati tanácsra számíthatnak a résztvevők.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...