Saját KB bal
Saját KB jobb

Néhány lényeges tudnivaló a lebegő bojli használatáról

A lebegő bojli amennyire eredményes megoldást jelenthet, olyannyira vet fel kérdéseket az alkalmazását illetően. Pontosan emiatt gondoltunk arra, hogy némileg tiszta vizet igyekszünk önteni a pohárba a témakört illetően.

Úgyhogy a cikkben összefoglalunk olyan praktikákat és gyakorlati tippeket, amelyek a lebegő bojli csalik alkalmazását illetően kedvező eséllyel növelhetik a halfogás valószínűségét. Következzenek is maguk a részletek.

Amire mindenképp célszerű gondolni a lebegő bojli bevetése előtt

Sok horgász gyakorlatilag komolyabb kutatómunka nélkül kezd el intenzíven használni egy adott csalitípust. Amolyan vagy bejön, vagy nem alapon. Ez hibának számít, hiszen nélkülözi a szükséges tudatosságot.

Ennek fényében, amikor a CsaliFutár webáruház bojlis horgászat szempontjából rendelkezésre álló kínálatát vesszük szemügyre, előzetesen tegyünk fel magunknak néhány kérdést. Először is azt, hogy milyen vízen szeretnénk bojlizni?

Ott mekkora vízmélység uralkodik? Mi jellemző a mederviszonyokra? Mennyire intenzív az aljnövényzet? Milyen a víz színe? A halak jellemzően a vízoszlop melyik magasságában táplálkoznak? Mi a természetes táplálékuk? Illetve passzolhat-e ebbe a sormintába a lebegő bojli bevetése?

A lebegő bojli használata és az évszakok változása

Érdekes módon létezik összefüggés a lebegő bojli eredményes alkalmazása, valamint az évszakok és az időjárás változásai között. Kiváltképp megmutatkozik ez tavasszal, a felmelegedő vizekben.

Ilyenkor főként a halak kíváncsisága az, amire a lebegő bojli alkalmazásával építeni tudunk. Ott van példaként egy sárga ananász ízű pop-up bojli, amelyet célzottan bevetve majdhogynem mindig lehet kapásra számítani.

Ami a nyári időszakot illeti, főként egy speciális horgász módszer jelentheti a siker kulcsát. A módszer neve “swim hopping”. Amilyen egyszerű, olyannyira hatékony. Safety bolt (biztonsági ólomkapcsos) végszereléket használva egyszerűen az ágak alatt bírhatjuk kapásra a halakat, természetesen lebegő bojlit használva. Meglepően eredményes maga a metódus.

A lebegő bojli iszapos vízfenéknél is eredményes csalinak bizonyulhat

Mindig nehezebb kicsit a bojlis horgászat, amikor iszapos vízfenéknél szeretnénk kapásra ingerelni a pontyokat. Már csak azért is, ha a pontyokra alapvetően jellemző táplálkozási szokásokból indulunk ki.

Számukra ugyanis az a természetes, ha úgy keresik a táplálékot, hogy a szájukkal túrják magát az iszapot. A bojli, illetve a lebegő bojli bevetése kapcsán az igazi kihívás ilyen nehezített pályán is elérni, hogy felkeltsük a halak érdeklődését.

Praktikus módszer lehet erre, ha nehezéket kötünk a hajszálelőkére a bojli alatt. Ezzel ugyanis azt tudjuk elérni, hogy a bojli lassan süllyedjen lefelé, mintha súlya úgymond nem is lenne. Meglepő, de rendkívül fogós megoldásról van szó.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...