Saját KB bal
Saját KB jobb

Tudjon meg mindent a harmadlagos színekről!

A színek fő kategóriái közül a harmadlagos színek azok, amelyek az elsődleges és másodlagos színek keverésével állíthatók elő, és attól függően, hogy milyen arányban tartalmazzák azokat, magukban hordozzák az összetevők tulajdonságait, hatásait. 

A színek mindenütt jelen vannak az életünkben, az emberi szem mintegy 2000 színárnyalatot képes megkülönböztetni. Minden, ami körbevesz minket, különböző színekben pompázik, és ezen keresztül egy érzést, egy hangulatot közvetít. 

Mindennek alapjai az elsődleges színek

A vörös, a kék és a sárga azok az alapszínek, amelyek nem keverhetők ki más színekből, de belőlük kikeverhető az összes többi. A Festékpalota.hu különböző színű színezőpasztái egymással keverhetők, így egyedi árnyalatok hozhatók létre, amelyeket beltéri falfestékhez adva szobafestéshez használhatók.

A másodlagos színek két elsődleges szín keverésével alkothatók meg, ide tartozik a kék és a sárga keverésével kialakuló zöld, a vörös és a sárga vegyítésével létrehozható narancs, valamint a vörös és a kék kombinálásával létrejövő ibolya vagy lila szín.

A harmadlagos, vagy más néven másodlagos kevert színek az a 6 árnyalat, amelyeket az elsődleges és a másodlagos színek keverésével kapunk. 

A harmadlagos színek jelentősége

A harmadlagos vagy másodlagos kevert színek a természetben leggyakrabban előforduló árnyalatok. Számuk végtelen a keverés arányainak sokfélesége miatt. A festők ezeket a színeket használják a leginkább.

A harmadrendbeli színek a következők:

  • sárgászöld vagy almazöld: Friss és üde meleg szín, amely aktivitásra ösztönöz, a vidámságot és az újjászületést képviseli.
  • Sárgásnarancs: Kreativitást, nyitottságot, barátságot sugalló meleg szín, amelyhez pozitivitást, jókedvet társítunk.
  • Vörösesnarancs: A legmelegebb szín, növeli a fizikai energiát, hívogató, barátságos hangulatot teremt.
  • vörösesibolya vagy bordó: Életerőt, eleganciát, kifinomultságot sugároz. 
  • kékesibolya vagy bíborkék: Domináns színe a kék, így többnyire annak hatása érvényesül, nyugalmat, eleganciát áraszt, de melankonikussá is tesz.
  • kékeszöld vagy türkiz: A nyugalmat árasztó kék és a harmonikus zöld keveréke, amely összességében nyugtató hatású. A leghidegebb színnek tekinthető.

A színek szerepe a lakberendezésben

A színeknek fontos szerepük van az ember életében. Látásunk által érzékeljük őket, hatással vannak a szervezetünkre, befolyásolják az egészségi állapotunkat, érzelmeinket, hatással vannak gondolkodásunkra, cselekedeteinkre.

A színek nagyszerűsége abban is rejlik, hogy ugyanaz a szín más-más árnyalatban egymással ellentétes érzéseket is képes kifejezni. Mindegyikhez egy-egy érzést, hangulatot, gondolatot, fogalmat társítunk. Szimbolikus jelentésük kultúránként változik, például míg nálunk a fekete a gyász színe, addig Thaiföldön a lila. 

A harmadlagos színek a sokféle árnyalatnak köszönhetően izgalmasak, egymással jól kombinálhatók, így lendületes, modern terekbe nagyszerűen használhatók.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...