Saját KB bal
Saját KB jobb

A romantikus lakberendezési stílus

Sokan szeretnének romantikát csempészni az életükbe. Természetesen most nem a kapcsolatokról van szó, hanem a lakberendezésben megjeleníthető lágy eleganciáról.

A romantikus stílus története

Eredetileg a romantikus stílus a tizennyolcadik század végi romantika korszakáig nyúlik vissza. A ma is ismert stílusjegyekkel viszont az ötvenes években találkozhattunk. Többek között a lágy, nőies ruhatervezésben köszönt vissza ez az irányzat abban az időben, miután feloldották a ruházati anyagokra vonatkozó korlátozásokat. Később ez a rendkívül nőies stílus átterjedt a belső terekre is, ahol újszerű stílusával, túlméretezett mintáival és különleges színeivel hódított.

A virágminták

A romantika legfőbb stílusjegyeit a virágos minták jelentik. Ha tetszik ez a hangulat, bátran használhatunk virágos tapétákat a falaink burkolására. Az ágyneműinkön, minőségi párnahuzatainkon is megjeleníthetjük ezeket a motívumokat. Ezek, illetve az egyéb lakástextilek alkalmazása mellett természetesen közvetlenül is használhatjuk a növényeket. Sőt, érdemes is vágott és cserepes változatú élő virágokkal feldobnunk otthonunkat.

A romantika fő jellemzői

Ez a stílus nem túlságosan merész, viszont virágmintáival, a felhasznált sok csipkével és lágyabb anyagaival nagyon felismerhető és egyedi megjelenést kölcsönöz bármilyen helyiségnek. Elsősorban a romantikus stílust a nőiesség jellemzi. Ívelt vonalak, néha merész színek, fényes arany és ezüst felszínek, valamint virágos és természetközeli motívumok teszik utánozhatatlanná ezt a stílust.

Lakásdekorációs tippek

Érdemes meleg, semleges textileket választanunk. A meleg tónusok használata jelentősen lágyítja a szoba összhangját. Használatukkal nyugodt hangulatot teremthetünk bármelyik szobánkban.

A határozott, szögletes élek helyett a lágy ívelt vonalakkal rendelkező darabokat érdemes előnyben részesítenünk. Az ilyen kiegészítők és bútorok képviselik a romantikus megjelenést. Használatukkal kifejezetten kényelmes hangulatot érhetünk el. Nagyon népszerűek a vintage megjelenésű bútorok, a baldachinos ágyak és a porcelán tárgyak. Ezen elemek miatt, egyes esetekben könnyedén össze lehet keverni a vidéki stílussal. A virágminták hangsúlyos alkalmazásával viszont egyértelműsíthetjük a szándékunkat, ha derogálna nekünk az efféle összemosódás.

Arany és ezüst kellékek

Használhatunk fényes, csillogó felületű kiegészítőket. Az ezüst és arany színű lakberendezési tárgyaink a szoba ékszerei lehetnek. Nem szabad azonban ezekkel túlzásokba esnünk. A romantikus stílus könnyen túlzsúfolt hatást kelthet. Ennek elkerülése érdekében érdemes önmérsékletet tanúsítanunk, ami az extravagáns kiegészítőket illeti. Inspiráció gyanánt felhasználhatjuk az ötvenes évek ruháit és filmjeit. Amennyiben finoman és kimérten tudjuk adagolni a szükséges stíluselemeket, igazán látványos hatást érhetünk el végeredményképpen.

Kiváló választás lehet ezt a stílust kialakítanunk a lakásunkban. Ezzel könnyedén lenyűgözhetjük a látogatóinkat.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...