Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit kell tudni a kisállatok karomvágásáról?

A nyulak és rágcsálók karmai folyamatosan növekednek, ezért külön ápolást és karbantartást igényelnek. A lakásban tartott kisállatoknak nincs lehetősége a természetes koptatásra, emiatt a gazdira jut a feladat, hogy rendszeresen egy arra alkalmas ollóval levágja, mielőtt túl hosszúra nőnének.

Az ideális karomvágó olló

A kisállatok felelősségteljes gondozásához hozzátartozik a karmok ápolása is, amelyhez speciális ollót a Grandopet.hu kisállatok ápolásához szükséges termékei között elérhetünk. A karomvágó olló kifejezetten kistermetű házi kedvencekhez ajánlott, mint nyulak, rágcsálók és madarak. Ugyanakkor használhatjuk macskák, kisebb kutyusok esetében is.

A megfelelő eszköz csúszásmentes markolat révén megkönnyíti a vágást, segíti a biztonságos kivitelezést. A rozsdamentes acélból készült penge pedig időtálló, még a korrózióval szemben is ellenálló. A kedvencek többsége nem szereti a karomvágást, de egy praktikus eszközzel nagymértékben egyszerűsíthetünk az egész folyamaton. Célszerű beszerezni egyet az otthonunkba, hiszen így mi magunk is elvégezhetjük a feladatot, és rendszeresen karbantarthatjuk a karmocskákat. 

A túlnőtt karom rendkívül veszélyes, begörbülhet, beakadhat játék közben, sőt, megsértheti az állat bőrét vakarózás, tisztálkodás közben. Bizonyos esetekben beszakadhat, a fájdalmas sérülések pedig teret engedhetnek a fertőzéseknek, gyulladásnak.

Mire figyeljünk karomvágásnál? 

A kisállatok java nehezen viseli a karmok vágásának rituáléját, néhány praktikus tippel azonban megkönnyíthetjük a dolgot. Elsőként szerezzünk be egy karomvágó ollót, a biztonság kedvéért vérzéscsillapító port is ajánlott a közelben tartani. Kérhetünk tanácsot kozmetikustól, állatorvostól, mielőtt magunk állunk neki a vágásnak. Pár apróságot szem előtt tartva viszonylag egyszerűen megoldható.

Mindig óvatosan fogjunk hozzá, és olyan helyszínt válasszunk, ahol biztonságos, és nincs nyitott menekülési útvonala kedvencünknek. Nyuszi esetében célszerű például törölközőbe tekerve az ölünkbe venni, gyengéden tekerjük a teste köré, így megakadályozhatjuk, hogy kapálózzon, rugdosson. Egyedül mozdulatlan pozícióban lehet balesetmentesen, biztonságosan elvégezni a karomvágást. 

Betehetjük a szállítóboxba is állatunkat, és a tető levétele után könnyen hozzáférhetünk, ez esetben viszont szükségünk lehet egy plusz főre, aki finoman lefogja, és megakadályozza a mocorgást. Hordozó doboz hiányában egy cipősdoboz is megfelelhet, a lényeg, hogy ne a szőnyegen álljunk neki, mert onnan nagyon könnyen elszaladhat.

Vágás óvatosan, apránként

Figyeljünk oda, hogy csak a szükséges részt távolítsuk el, az apró lenőtt területet, ahol még nem férünk hozzá a karmában futó érhez! Olykor a legjobbakkal is megeshet, hogy véletlenül többet vágnak le a kelleténél, ilyenkor az ér sérülésekor bevethetjük az állatoknak fejlesztett vérzéscsillapító port. Elegendő nedves vattakorong segítségével egy kisebb mennyiséget a sérült részre nyomni, körülbelül 5 másodpercig. Bizonytalanság esetén pedig forduljunk inkább állatorvoshoz!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...