Saját KB bal
Saját KB jobb

Az szja visszaigénylés mikéntje

A visszakapható összeg a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartamáig érvényes a gyermeket nevelő magánszemélyek számára a 2021-ben megszerzett összevont adóalapba tartozó jövedelmek után. 

Kinek jár az adó-visszatérítés?

A családok ezt az egyszeri és rendkívüli adó-visszatérítést a gazdaság kiváló teljesítménye miatt kapják. Az adóvisszatérítés jár minden családi kedvezményre jogosult szülőnek – amelynek összegét automatikusan 2022. február 15-ig kiutalják majd -, akiknek a munkabéréből a munkáltatójuk levonta az szja-t. Az egyéni vállalkozók és az őstermelők, valamint azok, akik a jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, a bevallásban kérhetik az adó visszatérítését.

Az adó-visszatérítés annak jár, aki 2021. év bármely napján családi kedvezményre volt jogosult és 2021-ben összevont adóalapba tartozó jövedelmet, például munkabért, ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet, megbízási díjat, őstermelői jövedelmet szerez, vállalkozói kivétet számol el. 

Ki kaphat családi kedvezményre jogosultként adó-visszatérítést?

  • A gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult
  • Várandós és a vele egy háztartásban élő házastársa
  • A családi pótlékra saját jogán jogosult
  • Azok, akik a közös háztartásban nevelik a gyereküket és családi pótlékra jogosultak attól függetlenül, hogy élettársak vagy házasságban élnek
  • Rokkantsági járadékban részesül
  • Az az élettárs is, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra
  • A családi pótlékra egyedülállóként jogosult szülő
  • Azok az elvált szülők, akik felváltva gondozzák közös gyermekeiket, és emiatt a családi pótlékot 50-50 százalékban kapják

 Mennyi az adó-visszatérítés összege?

Az adó-visszatérítés összege:

  • Magánszemélynél visszautalják az összevont adóalapjuk utáni személyi jövedelemadójuknak az igénybe vett kedvezmények levonása után fennmaradó összegét 
  • Azok, akik egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást fizetnek, a 2021. évben tőle levont ekhónak a 9,5 százaléka 
  • A kisadózónál a 2021. évre tekintettel a tételes adó 25%-a, ami legfeljebb 809.000 forint lehet.

Akik a külön adózó jövedelmük, a tőzsdei nyereségük vagy az osztalékuk után fizettek adót, azoknak nem jár visszatérítés! – áll az akolcson.hu blogbejegyzésében.

Meddig kellett benyújtani a nyilatkozatot?

A nyilatkozatot elektronikusan a VISSZADO nyomtatványon 2021. október 31-től december 31-ig kellett benyújtani. Fontos tudni, hogy aki 2021. december 31-ig nem nyilatkozott, annak a visszatérítés a személyi jövedelemadó-bevallásban is érvényesíthető.

Nem kellett nyilatkozniuk azoknak az adó-visszatérítésre jogosultaknak, akiknek a megszerzett jövedelmükre vonatkozó adatok a munkáltatótól rendelkezésre állnak, és az adóhivatal a kiutaláshoz szükséges belföldi bankszámlaszámot vagy postai címet ismeri. Nekik 2022. február 15-ig automatikusan utalják az adóvisszatérítést.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...