Saját KB bal
Saját KB jobb

A fogászati eredetű gócok veszélyei

A fogászati szűrővizsgálatok egyik célja a fogászati eredetű gócok megtalálása, a “góckutatás”. Talán nem is hinnéd, de ezek a szervezetedben idegen elemnek számító, letokoltan elhelyezkedő baktériumok számos tünetet okozhatnak.

A fogászati gócok 

A fogászati gócok kialakulása többféle okra vezethető vissza. A nem megfelelő szájhigiénia, a kezeletlen szuvas fogak, a fog akut gyulladásai, a fogelhalások, a krónikussá váló gyulladás is állhat a gócok megjelenése mögött. 

Bizonyos esetekben még megfelelő rendszeres fogápolás mellett is megjelenhetnek: akár a bölcsességfogaknál az állcsontban lévő szűkös hely miatt. Gyakori akkor is, ha nem volt tökéletes a gyökérkezelt fog tömése, vagy ha a megfelelő kezelés ellenére is gyulladások vagy ciszták alakultak ki a fog körül.

Milyen esetekben indokolt a góckeresés?

Egy betegség kialakulása komplex folyamat. Elég nehezen diagnosztizálható, mert sokszor az érintett fog nem fáj, nem érzékeny, nem mutat gyulladásos jeleket. A gócok megjelenése a szervezetedben immunválaszt fog elindítani, de az immunrendszer nem tud hatékonyan megküzdeni a gócokkal. Emiatt az immunreakció állandósul, ami különféle tünetekben nyilvánul meg.

A góckeresés mindenképpen indokolt olyan esetekben, amikor olyan, az általános közérzetedet rontó tünetek jelentkeznek, amelyekre nincs más magyarázat. Ilyen a fáradékonyság, gyengeség, hőemelkedés. Jelentkezhet ízületi gyulladás, de gyakoriak a bőrkiütések, bőrelváltozások és a foltos hajhullás. A góc a tested távolabbi pontjain lévő szervekben is okozhat gyulladást vagy más másodlagos megbetegedést. 

Hogy lehetséges ez? A gócban lévő baktériumok és az általuk termelt toxinok könnyen a véráramba és a nyirokkeringésbe kerülhetnek. Ezáltal eljuthatnak a szervezetedben más területekre is. Okozhatnak: mandulagyulladást, középfülgyulladást, arcüreg- vagy homloküreg-gyulladást, sőt epehólyag- és vakbélgyulladást is. 

Kezeletlen esetben súlyos következményekkel kell számolnod

A fogászati gócok kezelését nem szabad elbagatellizálni. Nem egy esetben nagyon súlyos következményei lehetnek a folyamatos gyulladásnak, akár veseelégtelenség, szív- és érrendszeri megbetegedések, emésztőrendszeri problémák is jelentkezhetnek.

Tudják ezt a francia nyelvű Jildent Clinique szakemberei is, akik mind a góckutatásban, mind a gócok kezelésében segítséget nyújtanak. Alapos szájüregi és röntgenvizsgálattal megkeresik, hogy mely fogak érintettek. A diagnosztizálás után a gyulladást gyógyszerekkel enyhítik. Ezután elkezdődhet a problémás fogak kezelése. Eltávolítják a fogköveket, letisztítják a szuvas fogakat, ha szükséges, gyökérkezelést és gyökértömést végeznek. 

Miként előzheted meg a fogászati gócok kialakulását?

A rendszeres és helyes technikával végzett fogmosás nagy szerepet játszik a fogászati gócok kialakulásának megakadályozásában. Fontos a fogászati szűrővizsgálatokon való részvétel is, ahol a kellő időben felfedezett és kezelt elváltozások csökkentik a góc keletkezésének rizikóját.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...