A paleolit étrend jótékony hatása érelmeszesedés esetén
A legtöbben azt gondolják, hogy az érelmeszesedés olyan, a korral megjelenő alapbetegség, amely az emberiség történelme során mindig is jelen lévő egészségügyi probléma volt. A múltban nem tudunk visszamenni ennek megállapításáért, azonban a jelenben és a jövőben a paleolit termékek étrendbe történő beillesztésével sokat tehetünk az érelmeszesedés kialakulása ellen.
Milyen alapokra épül a paleolit táplálkozás?
Az, hogy a paleolit étrend szerinti táplálkozás alkalmas lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, az abból következtethető a téma kutatói szerint, hogy a ma élő és a korábbi, ősi hagyományok szerint táplálkozó természeti népek esetében rendkívül csekély ezeknek a betegségeknek az előfordulási valószínűsége. Mindezekkel szemben a nyugati szokások szerint étkező emberek esetében – bizonyítottan – pont, hogy növekszik az úgynevezett modern betegségeknek a kialakulási esélye.
Ahogy megvizsgáljuk a paleolit életmód alapelveit, láthatjuk, hogy szinte egyenként alkalmazva vagy étrendbe építve is kiemelten sokat számítanak az egészségesebb élet elérésnek szempontjából.
Az elsődleges és legfontosabb szabályként a szénhidrátok bevitelének minimalizálását hirdeti ez az étrend. Ezeket a sajátos táplálkozási szabályokat követők úgy vélik, hogy a gabonafélék, a burgonya, a kukorica, a rizs, a cukor és a fruktóz fogyasztása leginkább az utóbbi korban vált szokássá, azonban ezeket a táplálékokat az emberi szervezet nem is tudja megfelelően feldolgozni.
Fontos szempont még a paleolit étrendben a tej és tejtermékek kerülése is. A tiltólistás táplálék mellőzésével a belső szervek köré lerakódó zsírok kialakulásnak megelőzéséért is tehet az ember.
Így segítenek a paleolit élelmiszerek az érelmeszesedés megelőzésében
A paleolit étrendbe illeszthető élelmiszerek esetében általánosságban elmondható, hogy az idegen fehérjék elkerülése fő szempont az előállításuk és a gyártásuk esetén is. Ennek megfelelően nem tartalmaznak tejfehérjét, és kerülik a gabonafélékben található glutén alkalmazását, a kukoricában, dohányban található DING fehérjét, illetve a hüvelyesekben lévő lektineket is.
A táplálkozási irányzat határozottan kimondja, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek fogyasztása kiemelt jelentőségű, és melyek azok, amelyeket jobb nem fogyasztani. A megalkotott szabályrend az imént említett pontok mellett még azt hirdeti, hogy egyes húsok és zöldségek módjával ehetők, míg a gyümölcsök mindegyike gondolkodás nélkül az egészséges, ezért támogatott kategóriába esik.
Összességében elmondható, hogy a témában végzett kutatások egyértelműen arra mutatnak, hogy az ősi étkezési szokásokat idéző paleolit étrend, úgy mint más modernkori betegségek esetében is kedvező hatással lesz az érelmeszesedés megelőzésére is.
(x)