Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az a TKM, és mit kell tudni róla?

A TKM a Teljes Költségmutató rövidítése. Ezt a mutatót a biztosítási piacon használják, a THM sikerein felbuzdulva. Az emberek szeretik a könnyen összehasonlítható, könnyen megérthető mutatókat, ementén alakult ki a TKM is. Azért jött létre, mert igény mutatkozott arra, hogy a biztosítási termékek összehasonlíthatóak legyenek.

Nézzük meg részletesebben, mit érdemes tudni erről.

Mikor és miért vezették be a TKM-et?

A Teljes Költségmutató már több mint 10 éves, egész pontosan 2010-ben vezette be (tette kötelezővé) a MABISZ. A THM sikerein felbuzdulva hozták létre, célja az ügyfélbizalom növelése és az ügyfél-tájékoztatás erősítése. 10 év után, 2020 elején kiterjesztették a kötelező használatát az önkéntes nyugdíjpénztárakra is.

A biztosítási termékek sok esetben elég bonyolultak, nehezen átláthatóak, ha az ember nem szakértő a témában. Ezzel a mutatóval viszont egy csapásra tették átláthatóvá és összehasonlíthatóvá őket. Ez pedig nagy szó, és nagy vívmány ügyfél-tájékoztatás szempontjából is.

Hogy jön ki a TKM?

Ezen mutató segítségével tökéletesen összehasonlíthatóvá válnak az egyes biztosítási termékek. Bár nem mutatja meg a pontos összegét a költségeknek, azonban tükröz egy átlagot.

Ha még nincs, köss életbiztosítást, ezt tudom javasolni! Egy jó hiteltermék, melyből általában nem a biztosított, hanem a kedvezményezettek “profitálnak”. De ez nem profit. Ez inkább a biztosított (pl. családfő) halálát követő biztosíték arra, hogy anyagilag nem omlik össze a család. Nézzük, hogy mi a helyzet ezzel a biztosítási termékkel a gyakorlatban!

Egy életbiztosítás számításánál sok mindent figyelembe vesznek: életkor, fizetési mód, mennyit fizet be a biztosított, és hány évre köti a biztosítást. Majd kijön például, hogy havi fizetés esetén 25.000 Ft-ot kell fizetnie érte. Nyugdíjbiztosítás esetén is hasonló a számolás, csak ott van egy 45 éves belépési korlát.

Mit nem tartalmaz a TKM?

A Teljes Költségmutatóból nem fogjuk megtudni a pontos költségeinket. Ez csak a termékek összehasonlítására alkalmas, ugyanis nem tartalmaz minden felmerülő kiadást. Nincs például benne a visszavásárlási költség. Ennek oka, hogy úgy számolnak, hogy nem fogjuk felbontani a szerződésünket a futamidő vége előtt. De nem tartalmazza sem az eseti számlák díjait, sem az eszközalapok közötti váltást.

Mint láthatod, egy olyan számot kapunk ennek a segítségével, mely által könnyen összehasonlíthatjuk a biztosítási termékeket. Ugyanakkor megfelelő ismeretek és jártasság nélkül mindenképp érdemes egy megbízható szakértőhöz fordulni. Így könnyebben és a lehetőségeinket teljesen kiaknázva hozhatjuk meg a döntésünket. Garantáltan olyan ajánlatot fogunk így kapni, ami számunkra a legelőnyösebb.

Immár a THM mellett a TKM is nagyban segít minket a döntésünk meghozatalában. Így nem fogunk elveszni az apróbb költségek dzsungelében sem.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...