Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen automatizálási lehetőségek vannak a műanyaggyártásban?

Az automatizálás a műanyagiparban nem egy mindent vagy semmit játék, amely arra kényszeríti a gyártókat, hogy döntsenek a kizárólag emberi munkaerő vagy a teljesen automatizált gyártás között.

Bár néhányan állítják, hogy a robotok megszüntetik az emberi munkaerő iránti igényt, de ez nem igaz, inkább csak másfajta munkaerőre van szükség. 

Milyen műanyaggyártási folyamatoknál lehet hasznos az automatizálás?

Számos olyan folyamat létezik, amelynél az automatizálást valamilyen módon felhasználhatják. Például az orvostechnikai eszközök gyártásánál vannak olyan esetek, amikor egy műanyag alkatrészt be kell helyezni egy orvosi alkatrészbe. Ezt lehet automatizált eljárásban végezni, sőt közben lehet mérni az üregnyomást annak biztosítása érdekében, hogy az alkatrészek megfelelően legyenek behelyezve az alkatrész vagy a forma sérülése nélkül. Amikor a folyamatot még kézzel végezték, sokkal nagyobb volt a selejthányad.

Az automatizálás teszi lehetővé a vállalatok számára, hogy kisebb volumenű termékeket is gazdaságosan készítsenek, legyen az 3D nyomtatás vagy speciális formázógépek. Az automatizált vizuális ellenőrzések segíthetnek a gyártóknak abban, hogy hibátlan terméket állítsanak elő, és minden termék megfeleljen az egyedi követelményeknek.

A vállalatok automatizálással csökkenthetik az előforduló emberi hibák számát, különösen a folyamat azon lépéseiben, ahol a sorozatgyártás miatt monotonitás van jelen. Egyes orvosi berendezések nagyon szigorú telepítési és üzemeltetési eljárásokat igényelnek, és egy automatizált rendszer képes kezelni az egyes részek eltávolítását és ellenőrzését.

Az automatizálás csökkentheti a súlyos sérülések kockázatát is, ha a kezelők veszélyes környezetben dolgoznak, vagy olyan mozgó alkatrészeket és alkatrészeket használnak, amelyek különleges kezelést igényelnek. Ideálisak a tiszta helyiségekhez is, ahol az emberi dolgozók szennyeződésének veszélye folyamatos küzdelem a speciális berendezésekkel és rendszerekkel.

Az additív gyártás – a 3D nyomtatás – egyre népszerűbb műanyaggyártási módszer, és lehetővé teszi, hogy a vállalatok kisebb, összetettebb alkatrészeket gyártsanak, hogy kis mennyiségű, ritkán rendelt terméket állítsanak elő ahelyett, hogy lemondanának a gyártásukról. Az additív gyártás is kezd szorosabban együttműködni az automatizálási szolgáltatókkal.

A COWARE az ipari automatizálásban, egyedi és kreatív megoldásokat kínál a műanyagipari vállalkozásoknak is, ha pedig nagy szakértelemmel rendelkező szervizpartnert keres, vegye fel a kapcsolatot a COWARE munkatársaival!

Műanyagipari automatizálási megoldások

Csak néhány megoldás a sok közül:

  • Gyártósor optimatizálása
  • Automatizált fröccsöntés
  • Huzalszikra forgácsolás
  • CNC  fröccsöntés
  • Műanyag esztergálás
  • Tömítések gyártása
  • PVC extrudálás
  • Mozgatás
  • Csomagolás
  • Raklapozás

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...