Saját KB bal
Saját KB jobb

Újra hódítanak a retro édességek!

Elemzések szerint egyre növekszik a cukorkák iránti kereslet globálisan, a fogyasztási trendekhez igazodva. Hazánkban a retro édességek újra hódítanak, és még ha új külsővel is, rengeteg szép emléket idéznek és nosztalgikus perceket szereznek nekünk.

Az egyik legerősebb érzelem a nosztalgia

Észrevettétek már, ha egy olyan helyről láttok fotót, ahol a legcsodálatosabb nyaralást töltöttétek, vagy ha a gyerekkori történeteket, anekdotákat mesélitek, rögtön eláraszt benneteket egyfajta jóleső bizsergés? Ez maga a nosztalgia.

Kutatások bizonyítják, az egyik legerősebb érzelem, amire az ember képes, az a nosztalgia. Felnőttkorban pedig a gyerekkori élmények, szerettem és nem szerettem feladatok mindenkiben mélyen ott élnek, és többnyire kellemes érzés időről időre felidézni ezeket. Sokszor az akkor utált dolgokat – lásd a mateklecke vagy a spenót – megszépítve látjuk.

Nosztalgiával gondolunk a nagyszülőknél töltött nyarakra, az ünnepi családi ebédekre, de nem különben gyerekkorunk kedvenc édességeire, amiket az iskolai büfében a kor szintén elhíresült menzakosztja után beszerezhettünk.

Gyerekkorunk kedvenc édességei

Mindannyian fel tudnánk párat sorolni a gyerekkori kedvenc csokik és cukorkák listájáról, ebben biztosak vagyunk! A múlt ízei, felejthetetlen jellegzetességei között mindenkinek volt kedvence, örömünkre pedig a retro édességek a Hagyományőrző Bolt kínálatában napjainkban is megtalálhatók. Érdemes szétnézni itt, hiszen könnyedén újraélhetjük általuk gyermekkorunk egy-egy pillanatát.

A hazai cukorkagyártás kezdete a kiegyezés utáni időszakra tehető, ekkor alapított cukorkaüzemet Budapesten Stühmer Frigyes, illetve Sopronban Weisz József. Későbbiekben egyre több márka jelent meg, szélesedett a cukorkák köre. Igen népszerűvé vált a dianás cukorka, a borszesszel töltött kis csokoládé, amely 1911 óta töretlenül hódít.

A mai gyerekek garantáltan nem a cukormázzal bevont dunakavicsot vagy a csokoládéval töltött franciadrazsét említenék kedvenc édességként, mint mi anno, a rendszerváltás előtt tettük. 

A vásárfia gyerekként – élénken él emlékezetünkben – a vásári kókusztekercs vagy a vásári grillázs volt. Elengedhetetlen részei voltak a vásárnak, ahogy a kakasos nyalóka is biztosan sokaknak emlékeket idéz.

Retro édességek újra a boltok polcain

Manapság, ahogy a divatban, úgy az édességek piacán is újra hódít a retro. Ki ne örülne, ha a heti bevásárlás során megakadna a szeme egy régi nagy kedvencén? Jó érzés már a csomagolást látni, akarva-akaratlanul is feltörnek az emlékek, és így továbbadhatjuk a mi csemetéinknek is a régi szép idők ízeit, hangulatát. 

A zizit például a mai gyerekek is nagyon jól ismerik! A vegyes gyümölcsízű bevonattal ellátott puffasztott rizsszemek örökérvényű kedvencnek számítanak. A csokoládék közül pedig érdekes, még finomabbnak tűnnek azok, amelyek visszakapták retro arculatukat.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...