Saját KB bal
Saját KB jobb

Mintás szobaszőnyeg – ami feldob

A mintás szobaszőnyeg remekül teszi bohókássá a kissé “szögletes”, pedáns, mértani pontossággal berendezett helyeket. Oldja a hangulatát bármilyen térnek, játékosságot visz a szobába. Az íves, körvonalas minták hatnak leginkább így, de egy szögletes mintával ellátott szőnyeg is tud lágyítani a vonalakon. Ott inkább a színnel kell operálni.

A legfontosabb azonban, hogy a mintás szőnyeg harmóniában legyen a falak és a bútorok színével. A harmóniát persze nem úgy kell érteni, hogy pasztellszínekhez pasztellszőnyeg a jó, kiváló lehet egy ilyen környezetben az élénk színválasztás is, csak mondjuk rózsaszín kislányszobába ne piros szőnyeg kerüljön.

A nagyon tarka mintás szobaszőnyeg sem feltétlenül jó, hiszen akkor tényleg nagyon minimalista és letisztult bútorválasztás kell. A túl sok minta nem tűri meg egymást. Viszont egy extravagáns szobába, ahová fekete bútort választottak, a fal pedig világos nude színű, oda egy élénk színű, tarka szőnyeg a dreamhome-depo.com-tól valódi bombaként repülhet be: azonnal pezsgést visz a helyiségbe.

Mintás szőnyeg a szobába

A szőnyeg képes befolyásolni a szoba hangulatát. A virágos minták romantikus hangulatot teremtenek. Szépen mutatnak nagypolgári környezetben. Persze, ha a klasszikus virágos motívumokra gondolunk. Elsősorban a hölgyekhez illik a növényi ornamentika, legyen szó a klasszikus virágokról vagy a most divatos dzsungeljellegű vagy éppen a gyermekrajzhoz hasonlító virágokról. Egy kislányszobába szuper választás a színezőkből ismert minta. Ott minden szín elfér.

Kisfiúk esetében komplett meseszőnyegeket lehet kapni, amelyek képregényrészletet vagy terepasztalt ábrázolnak. A fiúkhoz a hidegebb színek passzolnak általában, ahogy komolyodnak, úgy tűnnek el a minták. A kamaszok és fiatal felnőttek már a teljesen egyszerű, minta nélküli darabokat preferálják általában. Esetleg a geometriai formákkal hajlandóak kiegyezni a legtöbben.

A legénylakások szőnyegválasztása remek pszichológiai tanulmány alapja lehet: az ember nem is gondolja, mennyi mindent elmond róla az általa választott szőnyeg.

Ha visszatérünk egy kicsit a dzsungelmintára, akkor essen szó erről az enteriőrről. A flamingók, a nagy levelű dísznövénymintás tapéták, papagájok néhány éve kerültek elő a magyarországi lakberendezési díszítőelemekben. Ez a stílus hazánkban nem volt megszokott, most viszont egyre több helyen tűnik fel az otthonokban. Ez az élénk színvilágú, mozgalmas, zsúfolt grafikával rendelkező stílus egyrészt merészséget, másrészt kiváló érzéket kíván. Annyira meghatározó egy ilyen tapéta, hogy onnantól kezdve a bútor és a szőnyeg sem lehet akármilyen.

Hová kerüljön a szőnyeg?

A szőnyeg semmiképp ne legyen lábtörlő, azaz akárhová kerül, nagyjából 20 cm-t lógjon be a bútorok alá. Egy nappaliban, ha az ülőgarnitúra elé kerül a mintás szobaszőnyeg, olyan hatást kelt, mintha egy óriási lábtörlőt ülnénk körbe. A hálószobában is érjen az ágy alá, mert felkelve kellemetlen, ha a sarkunk a hideg padlóval találkozik először.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...