Saját KB bal
Saját KB jobb

Az elektromos autók töltési lehetőségeiről és jellemzőiről

Amikor már a töltési lehetőségeinket mérlegeljük, akkor bizonyára túl vagyunk az elektromosautó-vásárláson és ha jól csináltuk, akkor figyelembe vettük az autónak és az akkumulátorának, inverterének jellemzőit a kiválasztás folyamán.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy egy elektromos autót mindig tölteni kell. Az energia, amivel működik az autó, a töltőkábelen jut el az akkumulátorig, amely tárolja azt. Különböző időtartamokkal rendelkeznek az egyes töltési folyamatok, így mindig ismernünk kell, hogy ahol épp töltjük az autót, hány óra alatt végzünk vele.

Otthoni töltés – a telepítés részletei

Töltőberendezés otthoni telepítését egy hozzáértő szakember kell, hogy elvégezze. A nem megfelelő telepítés ezernyi hibát és veszélyt hordoz magában, úgyhogy lehetőleg kerüljük el! Ha rövid a kábel, hosszabbító használata tilos!

Ha Önnek vagy cégének szüksége van töltőállomás létesítésére, keresse az EVsOLUTION Kft-t, az EautóTöltőkábel.hu üzemeltetőjét, ahol teljes kivitelezési megoldásokat tudnak az Ön számára nyújtani. A cég egyben egy webáruház is, elektromos töltőket és töltőkábeleket forgalmaznak különböző gyártóktól nagy választékban.

A töltési idő autónként eltérő, de elmondható, hogy a leghosszabb időtartam kb. 8-12 óra, a legrövidebb gyorstöltés pedig megvan már akár 20 perc alatt is!

Mire figyeljünk utcai töltés esetében?

Mindig hordjuk magunknál az aktív állítható töltőkábelt, amelyet otthon és az utcai töltőknél is tudunk használni! Bevásárlóközpontoknál már ingyenes töltőállomásokat találunk, és egyre több munkahely tervezi ennek fejlesztését.

Amíg nincs minden utcasarkon e-autó töltő, addig figyeljünk egymásra, és ne hagyjuk ott órákra az autónkat. Ha végeztünk vele, akkor álljunk félre, hogy be tudjon parkolni a soron következő autó!

A töltési pontok helyének megtalálását már alkalmazások is segítik, így azokhoz igazodva kialakíthatjuk az optimális útvonaltervet. Autótípustól függően 100-400 km-nyi utat tudunk megtenni egy töltéssel, de ezt befolyásolja pl. a légkondi vagy fűtés használata.

Milyen tényezők vannak hatással a töltési időre?

Fontos, hogy az elektromos autók töltési szintje ne menjen 20% alá, hasonlóan az okostelefonokhoz. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy 20% alatti és 80% feletti töltöttségi szint esetében a töltési sebesség feleződik. Hideg időben szintén nő a töltési idő, ezért akkor lehetőség szerint egy meleg garázsban töltsük fel a járművünket!

Az éjszakai áramos töltés kedvezőbb anyagilag, és ezidőtájt a rendszer kevésbé leterhelt, így gyorsabb lesz a töltés. Ha több elektromos autó van a háztartásban, akkor lehetőleg ne egyidőben akarjuk őket tölteni! A töltés költsége az otthoni töltésnél jóval olcsóbb, kb. 400-700 Ft-ba kerül, hogy meg tudjunk tenni 100 km-t. Egy gyorstöltő állomáson ez ennek a többszörösét is elérheti.

A villanyautóknál előforduló hibák nagy részét meg lehet előzni, ezért érdemes az autó bizonyos területeit folyamatosan ellenőrizni, a kisebb karbantartásokat elvégezni, és ha hibát észlelünk, azonnal áramtalanítani! Kérjük évente egyszer egy szakember segítségét a teljes ellenőrzéshez!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...