Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen anyagból készül a jó fürdőszobai szaniter?

A szaniterek széles választékának köszönhetően ma már minden fürdőszoba egyszerűen berendezhető. Azonban nem mindegy, hogy milyen anyagból készült a kiválasztott szaniter. Cikkünkben erről szeretnénk minden fontos információt megosztani.

A szaniter a fürdőkád, a mosdókagyló, a WC-csésze, a piszoár, a bidé, a zuhanykabin, valamint a zuhanytálca gyűjtőfogalma. Többnyire a szaniterek anyaga a porcelán, mely a legnemesebb anyaga a kerámiaiparnak. A leggyakrabban használt szaniter-alapanyagot tömörre égetik magas hőmérsékleten. Színe fehér, ám vékony rétegben áttetsző. Felülete fényes és sima. 

Miért éppen porcelánból készül a szaniterek többsége? 

Azért, mert rendkívüli a szilárdsága és a keménysége, vagyis a felülete extra kemény. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően védelmet élvez a kémiai és fizikai hatásokkal szemben. Olcsón előállítható, és jól bírja a súrolást, valamint a vegyszereket. Továbbá minimális a vízfelvétele, hiszen nem haladja meg a fél százalékot. Azonban kaphatóak félporcelán termékek is, melyek vízfelvétele, akár az öt százalékot is elérheti. A félporcelán változatok azért népszerűek, mert egyszerűbb az előállításuk, és emiatt jóval megfizethetőbbek. 

Zománcozott öntöttvasból és zománcozott acélból is készülhetnek szaniterek. A zománc lényegében üveg, amit rendkívül magas hőfokon összeégetnek a szaniterrel. Ez a változat gyakorlatilag örökéletű, ha nem éri mechanikai hatás. Ráadásul az acélanyag számos forma kialakítását lehetővé teszi, akár a legújabb trendeknek megfelelő stílusok is kielégíthetőek általa. 

Az akrilból készült szaniterek is népszerűek

Az említetteken kívül az akrilból készült szaniterek is népszerűek. Előnyük, hogy meleg a tapintásuk, nagy forma- és méretválasztékban kaphatóak, valamint a festék nem pattog le róluk. Továbbá a súlyuk is kedvező, hiszen harmadakkora az akrilkádé, mint az ugyanolyan méretekkel rendelkező zománckádé.

Azonban az akrilból készült szaniterek hátrányokkal is rendelkeznek, például könnyen elveszíthetik a fényüket, valamint egyszerűen karcolódnak. Továbbá megfelelő kimerevítés nélkül hajlamosak lehetnek a hőtágulásra. Szaniterek széles választékát kínálja a Zuhanykabin.hu.

Mosdók esetében még szélesebb az anyagválaszték

Ha mosdókról van szó, akkor még szélesebb az anyagválaszték, mivel készülhetnek akrilból, porcelánból, fémből és üvegből. Ráadásul ma már kőből és betonból készült változatok is beszerezhetőek. A WC-csészék, a piszoárok és a bidé többnyire mázas porcelánból készülnek.

A szaniterek tisztítására is különös gondot kell fordítani. Minden esetben utána kell nézni, hogy az adott szaniter esetében milyen tisztítószer használható. Ha nem az adott anyaghoz passzoló tisztítószerrel történik a fertőtlenítés, akár folt is keletkezhet a felületen. Ráadásul egyes anyagok nemcsak a vegyszereket, a súrolást sem bírják.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...