Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen szövet ülőgarnitúrát vásároljunk?

A szövettel borított kanapék és fotelek praktikusak és időtállóak. De milyen méretű, stílusú felelne meg nekünk? Hogyan találjuk meg a tökéletes darabot? Néhány gondolatébresztő talán segít elindulni.

Miért szövetkanapé?

A kanapék és ülőgarnitúrák készülhetnek bőrből, műbőrből, bársonyból is, de a szövet az egyik leggyakoribb huzat. A szövet nagyon jól mutat, és sokféle stílusban kapható, hiszen a legtöbb lakberendezési stílushoz illik ez az anyag. Különböző színekben találhatunk szövettel borított kanapét, fotelt vagy ülőgarnitúrát, ezért a választék is nagyon széles. 

A szövetkanapé könnyen tisztítható, nem annyira kényes és nehezen kezelhető anyag, mint a többi kárpit. Ezért a mindennapok során sokkal egyszerűbb dolgunk van vele. Szerencsére nem kopik gyorsan, ezért időtálló anyag. A szövetkanapé jó választás lehet gyakori használat esetén. Ha a nappali az életterünk, akkor érdemes erre is gondolnunk.

Milyen legyen a stílusa?

Először el kell döntenünk, hogy milyen stílusú nappalit szeretnénk berendezni, hiszen a bútorok, burkolatok, sőt, a kiegészítők stílusának is illeszkednie kell ehhez. Egy klasszikus stílusú nappaliban, polgári enteriőrben például nagyon furcsán mutatna a modern, szögletes ülőgarnitúra. 

Ezért arra érdemes törekednünk, hogy nagyjából azonos stílusú elemekkel rendezzük be a helyiséget. Például egy modern nappaliban az általunk választott garnitúra legyen szögletes, színei legyenek tompák és visszafogottak. A MyBútornál elegáns szövet ülőgarnitúra kapható, érdemes megnézni a kínálatot!

Ha azonban futurisztikusabb vonalvezetésű, például íves és modern ülőgarnitúrák tetszenek, akkor színes, bohém enteriőr is tervezhetünk köré. Az azonban fontos, hogy a színek passzoljanak, és 2-3 árnyalatnál ne válasszunk többet. A szürke és a fehér jó kiegészítő bármilyen élénkebb szín mellett. 

A skandináv stílusú kanapék általában szövettel vannak borítva, és színesek is lehetnek. De csak letisztult nappaliban mutatnak jól, ahol a fa és a fehér szín dominál.

Térszervezés és ülőgarnitúra

Az ülőgarnitúra segít a tér kialakításában, újragondolásában. Egy többdarabos szettel vagy egy sarokkanapéval meg tudjuk határozni a nappali kereteit is. Például egy amerikai konyhás nappali esetében az is előfordulhat, hogy egyes bútorcsoportok jelzik az adott funkciót, a nappali és az ebédlő vagy a konyha helyét.

Az L-alakú és az U-alakú garnitúra pedig egyértelműen mutatja a határokat, így megkönnyítheti a dolgunkat. 

Kanapé vagy ülőgarnitúra?

Az ülőgarnitúrák szettben is kaphatóak, de akár szabadon is összeválogathatjuk az elemeket. A kész ülőgarnitúrák általában 3-2-1-es szettek szoktak lenni, olykor puffal kiegészítve, esetleg két darab fotellel ellátva. 

A szoba méretén és a funkcióján múlik, hogy bútorszettre, ülőgarnitúrára van-e szükségünk, esetleg elég lehet egy L-alakú, sőt, akár egy egyszerű egyenes kanapé is.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...