Saját KB bal
Saját KB jobb

Így hosszabbíthatjuk meg a mosogatógépünk élettartamát

A mosógép és a mosogatógép óriási terhet vett le a háziasszonyok válláról. A mosogatás még egy nagy családi ebéd után is sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá vált a gépek segítségével. 

Arról nem is beszélve, hogy környezetvédelmi szempontból is előnyös, ha folyóvíz helyett mosogatógépet használunk. Jóval kevesebb víz szükséges ugyanis a gépi mosogatáshoz. Így mind takarékossági, mind környezetvédelmi szempontból megéri a mosogatógép. Ha betartunk néhány szabályt, akkor hosszú ideig számíthatunk a gép segítségére az edények tisztításakor.

Öblítsük el az edényeket!

Mielőtt a mosógatógépbe helyezzük az edényeket, poharakat, evőeszközöket, öblítsük át őket, ha szükséges. A nagyobb ételmaradékok semmiképpen ne kerüljenek be a gépbe. Egyrészt így előfordulhat, hogy a mosogatógép hatékonysága romlik, így ezeket mindenről távolítsuk el.

Másrészt a szűrő eltömődhet a gépben, így nem folyik el a víz. Időről időre érdemes ellenőriznünk a szűrő állapotát, és kitisztítanunk, ha fennakadt benne valami. Ha nem látunk benne szemmel látható szennyeződést, akkor is öblítsük át meleg vízzel. 

A só használatának jelentősége

A mosogatógépek megfelelő működéséhez elengedhetetlen a só használata. Ennek oka nem más, mint a vízkövesedés és rozsdásodás megakadályozása. Hazánkban a csapvízben magas az ásványianyag-tartalom, vagyis kemény a víz. Ez pedig, ha nem teszünk ellene, könnyen lerövidítheti a vizet használó gépeink élettartamát. 

Ha a készülékünk jelez, hogy kifogyott a só, igyekezzünk mihamarabb pótolni. Sőt, ha igazán alaposak vagyunk, néhány havonta a mosogatógép egész belsejét érdemes kitakarítani. 

Használjunk gazdaságos programot

Az, hogy a mosogatógépünk kevés vizet és áramot fogyaszt, több szempontból is előnyös. Akkor működtetjük leggazdaságosabban a gépünket, ha az ECO programot használjuk. Mivel ez kíméli a mosogatógépet, így hosszabb lehet az élettartama. Emellett energiatakarékosan tisztítja meg az edényeinket, ami kíméli a mi pénztárcánkat is.

Érdemes kivárni a hosszabb program lejártát, mert így védjük a környezetünket. Nem is gondolnánk, hogy arányaiban mennyivel kevesebb vizet használunk el gépi mosogatáshoz a kézi, folyóvízzel történő mosogatással szemben. 

Mit tehetünk, ha meghibásodik a mosogatógép?

Az elektromos berendezések, így a mosogatógép is, számos alkatrészből tevődik össze. A legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat, hogy a készülékünk meghibásodik. Semmi esetre sem ajánlott otthon nekiesni a gépeknek. 

Általában többéves jótállással vásároljuk meg ezeket a berendezéseket. Éljünk a jogszabály adta lehetőségeinkkel, és keressünk fel egy szakszervizt. Ez azért is javasolt, mert általában adott márkához meghatározott alkatrészek szükségesek, ha cseréről van szó. Ügyeljünk mosogatógépeinkre, kövessük a fenti útmutatást, hogy hosszú ideig használhassuk készülékünket. A javítást pedig bízzuk szakemberre!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...