Saját KB bal
Saját KB jobb

Az önindító felújítása: ezek a fő lépések

Az önindító felújításának a bevizsgálástól a felújításig több lépcsője van. Mielőtt rátérnénk ezekre, vegyük először át, hogyan is épül fel maga az önindító!

Az önindító részei

Az indítókulccsal történő indítást követően a feszültség alá helyezett csatlakozó okán a mágneskapcsoló, más néven behúzótekercs berántódik. Ezzel párhuzamosan záródik az indítómotor áramköre.

A bendix szerepe az, hogy a motor elindítását követően leállítsa az önindítót. Helyileg az önindító tengelyén található, és kapcsolódik a lendkerék fogaskoszorújába.

Amennyiben a bronzkefék elkopnak, az okozhatja az önindító meghibásodását. Fontos az is, hogy a kefék nyomórugója rendelkezzen elegendő nyomóerővel, máskülönben az alkatrész cserére szorul.

Az önindító felújításának konkrét lépései

A bevizsgálás során megtörténik a hibák feltárása. Ehhez a szerelőnek szét kell szednie az önindítót kisebb elemekre ahhoz, hogy megtisztítsa a szennyeződésektől és szemrevételezze. A műszeres vizsgálat ezt követően történhet meg.

Az ügyféllel történő egyeztetés megtörténte után kicserélik az elkopott vagy éppen elhasználódott alkatrészeket. A perselyeket, tűgörgős csapágyakat, a bronzkeféket és a mágneskapcsolót is cserélik. Fel kell szabályozni a forgórészt, valamint precízen össze kell illeszteni és be kell állítani minden cserélt kis alkatrészt.

Ha mindez megtörtént, akkor jön a próbapadi teszt. Ez szolgál arra, hogy meggyőződjenek a munka eredményességéről. A felújított alkatrészt átadják a tulajdonosának az utolsó lépcsőben a számla és a garancialevél mellett.

Erre érdemes még figyelni

Az előbb említett számla nagyon fontos. Nem csupán azért, mert így jogszerű a dolog, hanem azért, hogy el lehessen kerülni az esetleges későbbi félreértéseket. Ha fellép egy garanciális probléma, kizárólag a számla birtokában tudja az ügyfél 100%-os biztonsággal érvényesíteni ezen irányú igényét.

Az ár kapcsán érdemes már tisztázni, hogy számlás-e az ár, mert sokkoló lehet a munka végeztével szembesülni az árkülönbséggel. Azt is jó egyeztetni már a javítás megkezdése előtt, hogy az ár tartalmazza-e az alkatrészek költségét és a munkadíjat is, vagy az alkatrészekért még külön kell fizetni? Van-e bármilyen további költség, amivel az ügyfélnek számolnia kell? Ezeket érdemes írásban is rögzíteni, hiszen a szó elszáll, az írás megmarad.

A kiszemelt cégnek érdemes az interneten utánanézni. Rendelkeznek-e referenciamunkákkal? Van-e weboldaluk, s ha igen, a képek csak illusztrációk, vagy vették a fáradtságot saját fotók elkészítésére? A Google rendszerében lehet véleményezni a cégeket, ezeket érdemes átolvasni, sok dolog kiderülhet ezek alapján is.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...