Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit jelentenek a legújabb motorolajszabványok?

A tavalyi év környékén új előírások érkeztek a motorolajokra. A károsanyag-kibocsátás megengedhető maximumát folyamatosan szigorítják. Mit jelent ez azonban számunkra?

Folyamatos változások

A módosuló előírások hatására az autógyártóknak újabb és újabb kenőanyagokat kell kifejleszteniük. A motor- és motorolajgyártók összedolgoznak ugyan, de a kihívások egyre nagyobbak.

Manapság gyakori eset, hogy az egyes motorokhoz előírt olaj fejlesztése késik, ugyanis a megadott paraméterek egyre újabb technológiák kifejlesztését igénylik. Hasonló problémás eset, amikor a motorolaj ugyan létezik, de csak gyári feltöltés során érhető el, ezért az utántöltés igen nehézkes.

A szabványváltoztatások oka

Megfordul az emberben, hogy ha ekkora gonddal jár, akkor miért ilyen fontos az előírások megváltoztatása. Az EU-s szigorítások többnyire a károsanyag-kibocsátásra vonatkoznak, ami igen fontos jövőnk szempontjából.

A kibocsátáscsökkentést az autógyártók az üzemanyag-használat hatékonyabbá tételével szeretnék elérni. A motorok fejlesztésével azok képesek egységnyi energiából nagyobb teljesítményre szert tenni, azonban ezek a bonyolultabb szerkezetek más kihívásokkal is járnak.

Az egyik legalapvetőbb módszer a fogyasztás csökkentésére a motor belső súrlódásának mérséklése. Ezt felületkezelésekkel, illetve a motorolajok viszkozitásának csökkentésével érhetik el. Azonban a vékonyabb olajfilmrétegnek ugyanúgy biztosítania kell a felületek kenését, hűtését, tisztán tartását és egyéb funkciókat is.

A gyártók jelenleg is azon vannak, hogy az újabb motorolajok egyre vékonyabbak, de ne túl vékonyak legyenek. Ez látható abból, hogy míg 10-15 évvel ezelőtt az 5W-30-as olajok voltak a legfejlettebb keverékek, manapság ez a 0W-20. Sőt, már előfordulnak a 0W-16 és 0W-8-as verziók is.

Mit tegyünk, mint felhasználók?

A megfelelő motorolaj nagyon fontos, mivel megakadályozza a fémfelületek súrlódását, a kopást, véd a korróziótól, hűti és tisztítja a motort, a szennyeződéseket továbbítva a szűrőkig.

A szigorítások hatására a motorok egyre precízebbek és bonyolultabbak, tehát egyre fontosabb, hogy a megfelelő specifikációkkal rendelkező motorolajat használjuk, és időben cseréljük is. Ezzel számos műszaki problémát megelőzhetünk, az autónk élettartamát jelentősen megnövelve.

Az előírt specifikációkat az autó kézikönyvében minden esetben megtaláljuk a karbantartásra vonatkozó szekcióban. Mindig ragaszkodjunk az itt leírtakhoz, azokhoz igazodva válasszunk olajat.

Az OlajShop.hu Magyarország egyik legnagyobb motorolajat és kenőanyagot forgalmazó webáruháza, itt mindent egy helyen megtalálhat. Ügyfélszolgálatuk segít abban, hogy még specifikáció hiányában is az autója számára legmegfelelőbb motorolajat megtalálhassa.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...