Saját KB bal
Saját KB jobb

Mennyibe kerül egy teljes napelem rendszer?

Mennyibe kerül egy teljes napelem rendszer abban az esetben, ha kulcsrakészen vásároljuk meg, és mennyi idő alatt térül meg? Kulcsfontosságú kérdés a mai építkezések, lakásfelújítások során a költségek mellett a technológiai beruházás, fejlesztés.

Szeretnénk kicsit körbejárni ezt a témát, hiszen nem mindegy, mennyit költünk napelem rendszerre, és a teljes rendszer mennyi idő múltán termel tényleges profitot.

Teljes napelem rendszer árak Magyarországon

Ha kulcsrakész megoldást szeretnénk, mert nem akarunk vagy nincs időnk a részletekkel foglalkozni, akkor sem kell nagyobb árat fizetni. A napelem rendszereket szerelő vállalkozások nagy része tudja, mekkora teher lehet ez egy család számára, és ezért a hatékonyságra törekszenek.

Természetesen az a cél, hogy minél több ügyfelet szerezzenek, de a verseny lefelé tolja a napelem rendszer árakat, és ez egy óriási pozitívum a végfelhasználó számára. A 4-20 kWP teljesítményű rendszerek között lehet válogatni, általában ezeket a méreteket ajánlják az átlagos hazai háztartások számára. 

Az árak 1.6 és 5.7 millió forint között mozognak, mérettől, teljesítménytől függően. Ez a piaci átlag, de természetesen ennél drágábban is lehet teljes napelem rendszert vásárolni. Ennél olcsóbban nem érdemes, hiszen az a minőség rovására menne és hamar cserélni kéne.

Érdemes az időtálló minőségi napelem rendszereket választani?

Ha arra gondolunk, hogy egy életen át fogunk a házunkban lakni, akkor kézenfekvő, hogy a lehető legnagyobb élettartamú tárgyakkal, eszközökkel vesszük körül magunkat. Még ha a kezdeti befektetés kicsit magasabb is, de megéri, hiszen sokkal később kell felújításra, cserére költenünk.

Így van ez a napelem rendszerek esetében is. Egy minőségi házi erőmű akár 25-30 évig is üzemel, különösebb karbantartás nélkül. Ezt követően pedig részlegesen tovább lehet használni. Azt is vegyük számításba, hogy az átlagos napelem rendszer megtérülési ideje 7-8 év, ez alatt visszahozza az árát. Ezután pedig ingyen termeli háztartásunk számára a villamos energiát.

A jelenlegi technológiai fejlődési szint és a várható további előrehaladás pedig további előnyökkel kecsegtet. 25-30 év múlva már korántsem lesz szükségünk akkora beruházásra, ha teljesen vagy részben le akarjuk cserélni a régi napelem rendszerünket.

Kulcsrakész napelem rendszerek

A legjobb, hogyha nem részletekben vásároljuk meg és nem személyesen szereljük össze a rendszert, hanem az egészet rábízzuk egy szerelő cégre. Garanciát vállalnak és készséggel állnak rendelkezésünkre, bármilyen hiba vagy panasz merülne fel és ebben partner a Solar Zone.

Az árakat illetően még megjegyzendő, hogy minél nagyobb rendszert választunk, átlagosan számolva annál olcsóbban kapjuk meg a napelem rendszert. A nagy és kis teljesítményű rendszerekhez ugyanúgy meg kell vásárolni az invertert és a többi eszközt. Tehát megéri előre gondolni a fogyasztásunk jövőbeli növekedésére, és ahhoz méretezni a teljes napelem rendszert is.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...