Saját KB bal
Saját KB jobb

Erre ügyelj, ha domaint regisztrálnál

Hemzseg az internet az olyan oldalaktól, melyek domainregisztrációval foglalkoznak. Vajon melyik az ideális domainvégződés? Mire kell figyelni, ha az ember szeretne domaint regisztrálni? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni ezzel a cikkel.

A megfelelő domainvégződés kiválasztása

A magyar oldalak túlnyomó többsége .hu-s domainvégződéssel rendelkezik. Fontos tudnod, hogy akár már ékezetes domaint is tudsz regisztrálni. Ez abban az esetben érdekes, ha az általad létrehozni kívánt honlap tartalmaz olyan karaktert, ami alapesetben ékezettel írandó vagy úgy ejtendő. Ez esetben érdemes lefoglalni mind az ékezet nélküli, mind az ékezetes domaint, hiszen ennek minimális a többletköltsége, viszont számos potenciális ügyfelet veszíthetsz akkor, ha nem így jársz el.

A .hu-s domainvégződés mellett számos más opció közül választhatsz. Az Európai Uniós .eu-s végződés egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami különösen akkor jöhet jól, ha célközönséged nem korlátozódik az országhatáron belülre, weboldalad pedig akár több nyelven is elérhető Európán belül.

Ha nemzetközi szintű az, amiben utazol, érdemes megfontolnod a .com, a .net, a .org vagy a .biz domainregisztrációs végződést. A legnépszerűbb a .com, a legtöbben automatikusan ezt gépelik be. A .net végződést eredetileg hálózatépítő üzletágban működő cégek számára adták ki, ma már azonban mások is igényelhetik. A .org arra utal, hogy egy szervezetről van szó, lehet ez akár egy nonprofit vagy egy jótékonysági szervezet is példának okáért. A .biz az angol business rövidítése, ami egyértelműen üzleti felhasználásra javasolt.

Amennyiben hírportált vagy információs oldalt hozol létre, a .info is szóba jöhet. Akár egy gyűjtőoldalhoz is optimális ez a domainvégződés.

Mi legyen a domainnév?

Valamelyest limitálja a szabad választást az, hogy milyen domain elérhető. Ha csak lehetőséged van rá, érdemes olyan domainnevet választani, ami utal a márkanevedre. Sokan eleve azt fogják begépelni, ha ettől eltérő címre regisztrálod a honlapod, akkor ügyfelet veszíthetsz.

Jó, ha tudod, hogy az egyedi domainhez egyedi e-mail-címeket is rendelhetsz, így nagyobb bizalmat építhetsz ki, ha ezt használod az üzleti célú levelezések során. Elektronikus üzenetnél ez fog látszani a feladónál, szóval mindenképp olyan domaint érdemes választanod, ami alapján szívesen megnyitják majd a leveledet azok, akiknek elküldöd.

Bár a regisztrálható domainnevek tekintetében igen nagy a szabadság, van azért néhány megkötés. Vannak bizonyos domainregisztrációs irányelvek, amelyeket be kell tartani.

Elkerülendő azt, hogy valaki más lefoglalja előtted a domainnevet, érdemes mihamarabb beregisztrálni. Magát a tartalmat ráérsz a regisztrációt követően előállítani és feltölteni a webtárhelyedre.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...