Saját KB bal
Saját KB jobb

Sokrétű felhasználás, alacsony költségek: a pohánka előnyei

A pohánka, vagy közismertebb nevén a hajdina termesztése számtalan előnnyel kecsegtet. Felhasználási területe sokféle, miközben nem igényel különösebben jelentős anyagi ráfordítást. Természetesen, mint minden növény esetében, itt is érdemes néhány szempontot átgondolni.

Mire jó a pohánka?

A hajdinából készülhet például liszt, így kenyerek és pékáruk, sütemények alapanyaga lehet, amelyet akár a hagyományos lisztekre allergiás személyek is nyugodtan fogyaszthatnak. Így a pohánka egyik felhasználási területe az emberi táplálkozás. Ugyanakkor nem csupán étkeztetési, hanem gyógyszeripari felhasználása is jelentős, mivel a rutin hatóanyagot belőle nyerik ki, amelyet aztán kötőszöveti és érrendszeri problémák kezelésében, valamint a sejtfal regenerációjának támogatására is hatásosan alkalmaznak.

A homeopátiában is ismert és alkalmazott hatóanyag különféle fejfájások és viszkető tüneteket okozó bőr-, valamint májbetegségek kezelése során.

Nem csak étkeztetési vagy gyógyszeripari szempontból hasznos növény a pohánka, hiszen kiváló méhlegelő, valamint zöldtrágya növényként is remekül hasznosítható. 

Miért költséghatékony a pohánka termesztése?

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy kiváló minőségű, fémzárolt pohánka vetőmagot válassz, de ezenfelül a kézenfekvő munkákat leszámítva különösebb költségekre nem kell számítanod, ha hajdinát termesztessz. Kártevője gyakorlatilag nincs is, ezért kémiai védekezésre nem lesz szükséged. Ez pedig lehetővé teszi, hogy akár ökológiai gazdaságok is sikerrel termeszthessék. 

Fővetésben és másodvetésben is vethető. Ha pedig valamilyen káresemény hatására elpusztultak a növényeid, akkor is választhatod a hajdinát, nem fogod megbánni.

A pohánka termesztés sikerének titkai

Amennyiben pohánkát szeretnél termeszteni, mindenképpen vedd figyelembe, hogy teljes mértékben rovarbeporzásra lesz szükség. Ha kevés a mézgyűjtő rovar a területen, akkor rossz lesz a növény megtermékenyülése. A hajdinából készülő méz különleges ízvilágú, sötétebb színű, mint általában, és akár 100 kg/ha produktumra is számíthatsz belőle.

Virágzása során kiemelten, de gyökérzete miatt amúgy is viszonylag vízigényes növény, ezért elsősorban csapadékosabb területeken javasolt vetni. A fagyra érzékeny, viszont szinte bármilyen talajon képes jól fejlődni, kivéve a szélsőségesebb talajváltozatokat, ami a talaj mésztartalmát, valamint a kötöttségét-lazaságát illeti.

Szinte bármilyen elővetemény után következhet, kivéve saját magát. A tápanyagokat kifejezetten jól tudja hasznosítani, ezért nem szükséges túlzott tápanyagpótlásban gondolkodni. 

Gyorsan bomló, lágy zöld hajtásainak köszönhetően szinte azonnali zöldtrágyahatást képes produkálni. Allelopatikus hatása révén pedig kifejezetten hasznosnak bizonyul a gyomok elleni küzdelemben is. 

Ahogy láthatjuk, a pohánka valóban nagyszerű választás lehet, hiszen a növény alacsony igényei magas hasznosulással társulnak.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...