Saját KB bal
Saját KB jobb

Autógumi-jelölések: mi mit jelent?

Lassan, de biztosan itt az igazi tavaszi idő. Amint a hőmérséklet hét fok fölé kúszik, ideje a téli gumikat lecserélni nyári gumikra.

A fizikai és az online áruházak kínálatában számos gyártó gumiabroncsa található meg. A különféle gumikon található jelölések azonban sokak számára átláthatatlanok. Itt az ideje, hogy tisztázzuk, mi mit jelent!

A DOT szám és a gumi élettartama

A gumik oldalán található egy négyjegyű szám, ez az úgynevezett DOT szám. E számsor első két számjegye a gyártás hetét, a másik kettő pedig a gyártás évszámát jelöli. Ebből lehet kikövetkeztetni, hogy fel lehet-e még szerelni biztonsággal egy adott autógumit vagy lejárt már az élettartama.

Mind a nyári, mind a téli gumiknak ugyanis 10 év az élettartama, de csak akkor, ha optimális körülmények között tárolják őket. Az autógumik 5 évig képesek megőrizni azokat a tulajdonságukat használatba vétel nélkül, amikkel a gyártás pillanatában rendelkeznek.

Ha egy gumit nem használtak még és legfeljebb három éves, azt frissen gyártottnak nevezik. Öt esztendős korukig újnak hívják őket. Ha egy hatéves vagy annál régebben gyártott abroncsot hoz forgalomba valaki, annak kötelessége feltüntetni, hogy hány évig lehet még használni, mielőtt le kell selejtezni.

A gumik méretei

Az abroncs méretét a perjellel elválasztott öt számjegy jelöli. Ezek közül az első három szám az abroncs szélességét jelöli milliméterben megadva. A gumi szélességének az oldalfal magasságához viszonyított arányszámát a perjel jobb oldalán álló két szám jelzi.

A szerkezet kapcsán ma már egyszerűbb a helyzet, diagonál abroncsokat ugyanis nem forgalmaznak csak radiált, amit az R betű jelöl. Azt, hogy milyen átmérőjű felnire való az adott gumi, az R betű mellett szereplő két számból lehet kikövetkeztetni, amit hagyományosan colban tüntetnek fel.

A soron következő számokról

A következő két számjegy a súlyindexet határozza meg, ami egy 0 és 279 közötti érték. A nulla 45 kilogrammot, míg a maximális 279-es érték 136 ezer kilogrammot jelent.

Ezt a két számot két betű követi, amihez opcinálisan tartozhat még egy betű vagy egy szám. E karaktercsoport a sebességindexet mutatja meg, ami az adott gumival megengedett maximális sebességet jelöli. Az A és a hozzá tartozó 1-8 számjegy kapcsolata az 5-40 km/h-s sebességtartományra ad lehetőséget. Az Y jelű sebességindex akár 300 km/h-s sebesség megtételét is lehetővé teszi.

A kopásjelző működése

A törvény szerint személygépjárművek esetén 1,6 mm-es mintázatmélységig alkalmasak közlekedésben való részvételre a gumiabroncsok, ám a tehergépjárművek esetében 3 mm a minimális követelmény. Fontos, hogy nem csak a futófelület közepén kell teljesülnie ezeknek az értékeknek, hanem a gumik szélén is.

A modern gumik vállrészébe kopásjelzőt építenek be. Egy apró nyíllal és a TWI karakterekkel jelölik, hol található. Ha a kopásjelző lekopik a futófelületről, itt a csere ideje.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...