Saját KB bal
Saját KB jobb

Az egyiptomi fáraók álszakálla és a ránctalanító krémek

A balzsamos szuhar (Cistus Ladanifer) a Földközi-tenger egész nyugati vidékén őshonos örökzöld cserje, mely akár 2,5 méter magasra is meg tud nőni. Nevében a cistus a görög eredetű szóból származtatott, a „kistos” jelentése örökzöld cserje.

A növény sötétzöld színű levelei lándzsa alakúak. A szár és a levelek nagyon ragacsos gyantával védekeznek a növény természetes ellenségeivel szemben. A ladanifer szó a névben erre a gyantára utal. A mediterrán tájakon legelő kecskék szőrébe tapadt ugyanis a ragacsos természetes védőanyag, melyet aztán a pásztorok kifésültek és rendkívül sok kiváló tulajdonságát figyelték meg.

A Gileád- vagy Mekka-balzsam alkotóeleme volt

A Közel-Kelet vidékén számos helyen készítettek balzsamolajakat. A gileádi balzsam az Ígéret földjéről származott, Gileád vidékéről, mely közvetlenül a Jordán keleti partján feküdt. A Gileád-balzsamot, mely nagyon kelendő és drága árucikk volt, már a Biblia is említi Mózes könyvében és Ezékiel könyvében is, valamint számos ókori forrásban is utalnak rá.

Különleges gyógyhatást tulajdonítottak neki, különösképp rendkívüli sebgyógyító tulajdonságait emelték ki. És ez akkoriban igazán nagy jelentőséggel bírt, hisz nem álltak rendelkezésre napjaink antiszeptikus készítményei. A gyantából parfümöt készítettek.

Krétán a hölgyek a hónaljukat kenték be Labdaniummal kevert krémmel. Reggel füstölőbe tették a gyantát és így illatosították vele testüket. 

Bebalzsamozza a testet és a lelket

A cistus illóolajat, melyet gőzdesztillációval készítenek a növény virágzó hajtásaiból, leveleiből és szárrészeiből, helyileg a bőrön keresztül és belélegzéssel is alkalmazzák napjainkban. A sebgyógyítás és fertőtlenítés területén az egyik legeredményesebb olaj. Használatával még talán a heg nélküli gyógyulás is lehetséges. Bőrfeszesítő és serkenti a nyirokkeringést. Szorongásenyhítő tulajdonságát bornyl-acetát összetevőjének köszönheti, mely a stresszt fokozó hormonok termelésére képes hatást gyakorolni. Immunerősítő, álmatlanság ellen és libidófokozásra is alkalmazzák.

A Labdaniumot a balzsamos szuhar gyantájából oldószeres kivonással nyerik. Ennek az illóolajnál kissé édesebb, mélyebb az aromája. A kinyerési eljárás miatt sokkal több aromás molekula nyerhető ki ugyanis. A parfümipar rendkívül kedveli. 

Kiváló a bőrre

Az illóolaj az öregedő bőrre is remek. Javítja az arctónust, bőrfeszesítő és -összehúzó hatású. Kémiai tulajdonságai miatt fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, fertőtlenítésre kiváló. Antimikrobiális, antiszeptikus, remek köptető, nyákoldó és nyugtató szer. Eredményes bőrfertőzések és pattanások kezelésében.

És mi lehet a kapcsolat a fáraó álszakálla és a ránctalanító krémek között? Igazán egyszerű erre a válasz: a balzsamos szuhar védőgyantája. Az tartotta össze a kecskeszőrből készült szakáll szálait és a krémekbe is belekeverték.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...