Saját KB bal
Saját KB jobb

A csillagos égbolt oltárán lehet mindenhol szélessávú internet?

Komoly álmokat szövöget Elon Musk, a SpaceX tulajdonosa. Starlink névre hallgató projektje keretein belül 12 ezer műholdat lőne fel, hogy vezeték nélkül szórja az internetet a világ legeldugottabb pontjaiba is.

Elon Musk azt állítja, hogy a rendszer már 1000 műholddal is működőképes. A világ egyik leggazdagabb embere azt ígéri, az optikai kábeleknél nagyobb sebességet tud biztosítani ez a megoldás.

Hogyan lehet ezt megvalósítani?

A tervek szerint csupán 550 kilométer magasan kering a SpaceX első 1600 műholdja. A következő lépcsőben további 3000 műholdat lőnének fel, ezek már 1100 és 1300 kilométeres magasságban lennének. A harmadik lépés során 7500 műholdat juttatnának meglepően alacsony magasságra, 338 kilométerre.

Az elképzelések szerint a sok pont számos lehetséges útvonalra ad lehetőséget, hiszen egy műhold minden esetben közvetlen, lézeres kapcsolatban lenne négy másik társával. Ennek köszönhetően a csomagvesztés lehetősége minimálisra redukálható, így végtére is kevés késleltetéssel kellene kalkulálni.

Mik a célok?

Az űrből sugárzott jeleket több akadály is hátráltathatja, mint például a levegőben fellelhető szennyeződések vagy a vízpára. A technológiai kihívás ellenére a cél az, hogy több mint 4 milliárd ember napi szinten kerüljön internet közelébe. Éppen ennyien nem rendelkeznek jelenleg stabil, rendszeres internetkapcsolattal.

A Facebook, az Amazon és a Google egyaránt azon dolgozik, hogy ezek az emberek se maradjanak világháló nélkül. A SpaceX egy huszárvágással megpróbál e hármas elé kerülni. Azt állítják, hogy 10 milliárd dolláros befektetéssel évente legalább 30, de akár 50 milliárd dollárt tudnak majd kiszedni a rendszerből.

Bár ez jelenleg még úgy fest, mintha egy fantasztikus film forgatókönyvének egy részlete volna, ám biztosak lehetünk abban, hogy hamarosan ez a bő négy milliárd ember fog rendelkezni rendszeres internetkapcsolattal, még ha ez a kezdetekben talán bizonyos mértékű megszorításokat is fog tartalmazni.

A csillagászok aggódnak

A csillagászok attól tartanak, hogy a klasszikus értelemben vett csillagos égbolt megszűnik, ha a Starlink projekt ebben a formában megvalósul. A több ezer műholdról visszaverődő fény ráadásul a kutatók, csillagvizsgálók munkáját is ellehetetlenítheti.

Kompromisszumos megoldásként a SpaceX napellenző réteggel kísérletezik, így meggátolva azt, hogy visszaverjék az újonnan fellövendő műholdak a nap fényét.

További aggodalmat jelent az, hogy az emberiség milyen mértékben szemeteli tele a világűrt idegen objektumokkal, jelen esetben műholdakkal. Ennek kapcsán nem sikerült megállapodásra jutniuk a csillagászoknak és a techgurunak, alighanem harcuk még jó ideig eltart.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...