Saját KB bal
Saját KB jobb

Babaaltatási praktikák

Hónapokon keresztül hordozzuk szívünk alatt a legszebb csodát, amit az élet csak adni képes: a gyermekünket. Várjuk, szó szerint minden porcikánkkal készülünk az érkezésére. Ahogy egyre közeledik az első (vak)randink nagy napja, az éjszakáink egyre nyugtalanabbá válnak. 

Aztán jön a szülés, a születés – kemény munka, ami édes ölelésekben végződik. A legnagyobb boldogságban, de nagyon fáradtan.

Nem csak mi, anyák vagyunk fáradtak. Fáradt ez a csöpp élet is, aki itt szuszog mellettünk. Jaj, de édes angyal, ahogy alszik… 

Mennyit alszanak a kicsik?

Kezdetben, ha minden jól megy, akkor nagyon-nagyon sokat. Akár 18 órát is aludhatnak, és csak rövid időre tudnak ébren maradni. A sírással jelzik, ha éhesek, ha fáradtak, ha anyára vágynak. Vannak anyák, akiknek sokat alvó babájuk születik, míg másokhoz nyugtalanabb kicsik érkeznek. Nem rontottad el, ha nehezebben jön az édes nyugalom, ha több érintés, ölelés, szopizás az igénye az újszülött gyermekednek, akkor most fel kell dolgoznia a születést, vagy érzékenyebb, mint a nyugodtabb babák. Nem vagy egyedül. Körülbelül 50% esélyed van, hogy a szerencsésebb vagy a türelmét építgető táborhoz fogsz tartozni. 

Az első időszakban gyorsan változnak a szokások. Az egy hónapos baba már több időt ébren tud maradni, s már csak 14-16 órát alszik egy nap. Két hónapos korára pedig már másfél órát is ébren marad egyhuzamban. A következő hónapokban az alvás lassan három nappali alvásra csökken. A korábban jól alvó csecsemők alvása is nyugtalanabbá válhat a fogzás és az idegrendszeri, valamint a mozgásbeli fejlődés hatására. Később a szeparációs szorongás, aztán a megjelenő félelmek okozhatnak nehézségeket.

Szinte nincs is olyan időszak a kisbabák alvásában, ahol nem akad valami olyan tényező, amely nehezíti, elrontja, felborítja az addigi alvási szokásokat. Néhány dologgal azért megpróbálhatsz segíteni neki, hogy a te kicsid is nyugodtabban alvó babává válhasson.

Alvást segítő praktikák a nyugodtabb babákért, kipihentebb anyákért

A friss levegő segíti a kicsiket és a nagyobbakat is a nyugodt elalvásban. Próbálj egy megbízható napi menetrendet kialakítani, például a fürdést, illetve az evést mindig kövesse az alvás. 

A nyugodt alvásban sokat segít, ha kialakítasz egy nyugodt kis kuckót a csöppségnek, ahol az illatok, a puhaság mind-mind a pihenéshez kapcsolódik és megnyugtató biztonságot áraszt. Különböző babatakarókkal komfortossá teheted a kisbabád számára az alvás perceit. Némelyik takaró alkalmas arra is, hogy a kisebbeket finoman bepólyáld velük, ami biztonságot nyújt számukra. 

A babatakaró, amit választasz, legyen lélegző és antibakteriális anyagból, amelynek legyen magas UV-szűrő képessége és hőszabályozó képessége is. Utóbbi képességnek köszönhetően sok babatakaró minden évszakban szeretett alvótársa lehet gyermekednek, aminek köszönhetően ragaszkodás is kialakulhat a kicsiben. Ez a ragaszkodás is segíteni fogja az elalvását és alvását, sőt, a bölcsis vagy ovis években is nagy segítség lehet mindkettőtöknek!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...