Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen teát fogyasszunk reggel, délben és este?

Az örökzöld teacserje (Camellia sinensis) Ázsiában honos, ennek szárított leveleiből, rügyeiből készül a ma már az egész világon kedvelt tea. De teának hívjuk más növények, gyógynövények, gyümölcsök vagy fűszerek főzetét is, holott ezeket nem tealevelekből készítik. 

Az egyes teatípusok eltérő tulajdonságokkal és hatásokkal rendelkeznek. Érdemes ezeket figyelembe venni, mert számos esetben igazi áldás a fogyasztásuk. Kedvezőtlen mellékhatásuk nem nagyon ismert, ám egyesek álmatlanságot okozhatnak.

Teatípusok

A teatípusok különbözősége a tealevelek feldolgozásának módjából ered. Miután leszedték, a leveleket nagyon gyorsan feldolgozzák, hogy elkerüljék a hervadást és az oxidációt. A legkevésbé a fehér teát dolgozzák át, melyet a rügyekből és a levelekből készítenek. Leszedik, gőzölik, majd megszárítják azokat.

Zöld tea csak a frissen leszedett levelekből készül. Egyből kigőzölik azokat, hogy az oxidációnak elejét vegyék. Az oolong teát ellenben oxidálódni hagyják kis ideig, a fekete teát pedig hosszú ideig. Az oxidációs folyamatból eredő különbözőség miatt más az egyes típusok szervezetre gyakorolt hatása. Mivel a fekete tea előállítása során a levelek erősen oxidálódnak, elvész az antioxidáns tulajdonságok nagy része, ám íze karakteresebbé válik. 

Védőital és élvezeti cikk

A teát eredetileg gyógyitalként fogyasztották. Érdemes napjainkban is kihasználni számos jótékony hatását. Azért is, mert ezekből már sokat tudományos kutatások is igazoltak. Fogyasztása például csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás kialakulását, sőt a koleszterinszintet is. A szájüregben bizonyítottan gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonsága miatt a benne lévő katekineknek köszönhetően. Emiatt az emésztőrendszert is védi egyes fertőzésektől.

A teafajtákat szinte lehetetlenség felsorolni. Kapni „tiszta” formában és keverékekben. Ezeket eltérő fajtájú vagy feldolgozású, más helyről származó teafélékből alkotnak. Érdemes kipróbálni sok változatot. Mindenki talál majd egy-két kedvencet. 

Mit s mikor? Ebben áll a nagy titok

Reggel a fekete, az oolong és a zöld tea fogyasztását javasolják előszeretettel azok magasabb koffeintartalma miatt. A kávéval ellentétben a teában lévő koffein lassabban jut be a véráramba, de hatása hosszabb ideig tart. A közvélekedéssel ellentétben azonban minél tovább ázik a teafű, annál inkább csökken „felpörgető” hatása. Délelőtt ideális gyümölcsteát fogyasztani, ezek segítségével is sikeresen meg lehet birkózni az aktuális feladatokkal. Ebéd után jól jöhet egy gyógynövényes wellness teakeverék vagy egy finom ízesítésű zöld tea. Ebben is van koffein, ám fajtánként eléggé eltérő mértékben. Este, mikor már lelassult a tempó, érdemes a relaxáló teakeverékeket vagy a gyógynövényes főzeteket előnyben részesíteni.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...