Saját KB bal
Saját KB jobb

Az új mérlegképes szakmai képzés

Az OKJ megszüntetése után újraszerveződött a továbbtanulási és felnőttképzési lehetőségek rendszere. Az elkötelezett szakmai intézmények minden pillanatban követik a változásokat, friss információkat, és beépítik ezeket a követelményeknek megfelelően megújuló, ám a korábbi szakmai minőségnek, megbízhatóságnak és a gyakorlati alkalmazhatóság követelményeinek továbbra is megfelelve.

A pénzügyi, gazdasági, valamint társadalombiztosítási képzésekben, továbbá a szakmai anyagok, könyvek kiadásában egyaránt élen járó Perfekt Zrt.-nél már konkrét tanulmányút-javaslatot is megfogalmaztak a szabályozások alapján.

Szabályozott sorrend

Az új szakképzési rendszert szabályozó kormányrendelet alapján vannak kifejezetten olyan képzések, amelyek bizonyos bemeneti követelményeket írnak elő, s így meglévő tudást és kompetenciát, valamint az ezeket biztosító végzettségeket feltételeznek a tanulmányok során, s így ezzel rendelkezni kell a szakképzésre történő jelentkezéskor. Ezek azt eredményezik, hogy bizonyos képzések sorrendje meghatározott lesz.

A mérlegképes könyvelők szakmai képzésének útja

Jelenleg négy különböző mérlegképes könyvelő képzés szakmai programjai, illetve követelményei kerültek meghirdetésre, mégpedig az államháztartási, az IFRS, a pénzügyi szervezeti és a vállalkozási mérlegképes könyvelő.

A vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés a mérlegképes könyvelő képzések közül az egyetlen, amelyhez nem írtak elő más kötelező szakmai előképzettséget. Az egyetlen feltétel az, hogy a jelentkező rendelkezzen érettségivel. Mivel ehhez a képzéshez nincs szakmai végzettség előfeltételként meghatározva, így ez a képzés lehet az egyetlen belépő képzés mindazok számára, akik mérlegképes szakmai útban gondolkodnak.

Azok, akik már elvégezték a vállalkozási mérlegképes könyvelő képzést és sikeres záróvizsga után mérlegképes könyvelők lettek, két úton is továbbindulhatnak. Az egyik az IFRS mérlegképes könyvelő, amihez a vállalkozási képzés és természetesen az érettségi az előfeltétel. Ezt a képzést követheti aztán a pénzügyi szervezeti mérlegképes könyvelő képzés, amelyre azok jelentkezhetnek, akik elvégezték az IFRS mérlegképes könyvelőit és az IFRS minősítésű okleveles könyvvizsgáló képesítéssel is rendelkeznek.

A másik továbbtanulási lehetőség a vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés megszerzése után az államháztartási mérlegképes könyvelő szakmai képzés. Ehhez még előfeltételként meg kell lennie az okleveles könyvvizsgálói képesítésnek, valamint a könyvelőnek regisztrált mérlegképes könyvelőnek kell lennie.

Kapcsolódó pénzügyi területen a mérlegképes könyvelő képzéseken kívül az adótanácsadó, az okleveles adószakértő és a vámügyintéző képzések programkövetelményeit tették még közzé.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...