Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen előnyei vannak a gyapjúból készült természetes épületszigetelésnek?

A házaknak szigetelésre van szükségük a külső zajforrásoktól történő védelem biztosításához, az energiamegtakarításhoz és a belső lakókomfort növeléséhez. A kereskedelemben kapható sokféle szigetelőanyag közül a gyapjú ideális és 100%-ban természetes megoldás a fenntartható épületszigeteléshez. Ebben a cikkben megtalálja, miért.

A gyapjúszigetelés előnyei

A fenntartható szigetelőanyagok közül a gyapjú a környezetbarát épületek kulcsfontosságú eleme, kiválóan belesimul a környezettudatosabb trendekbe, amelyek a fenntarthatóbbá válást célozzák.

Íme négy ok, amiért előnyös a gyapjú természetes szigetelőanyagként történő felhasználása:

  • A gyapjú fokozott tűzbiztonságot biztosít

A gyapjú lángálló tulajdonságai nagyrészt annak köszönhető, hogy a gyapjúnak magas a gyulladáspontja. Gyapjúszigeteléssel lassabb a tűz terjedése, mivel más textilanyagokhoz képest nehezebben gyullad meg és rosszabbul ég.

Ha a gyapjút választja a lakberendezési tárgyaknál, növelheti otthonának biztonságát. A lakástüzeknél a halálos esetek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a puha fából készült bútorokkal berendezett házakban. 

A gyapjú nem lobban lángra, hanem inkább izzani kezd, szerkezete hevítés hatására változik, vagyis amikor a gyapjú ég, egy vékony szénréteg képződik, ami lassítja a tűz terjedését. A gyapjúszál ugyanis magas nedvesség- és nitrogéntartalmú, ezért szinte alig lehet meggyújtani. Ezen túlmenően az égés közben nem keletkeznek mérgező anyagok, és kevesebb a füstje, mint más textíliáknak.

A BIOKAY vályogvakolatokat forgalmazó Biobaushop által forgalmazott ISOLENA gyapjúszigetelések rendkívül jó minőségűek.

  • A gyapjú javítja a levegőminőséget

A gyapjú egyedülállóan képes megkötni a levegőben előforduló méreganyagokat (illékony szerves vegyületeket), kellemetlen szagokat és más levegőszennyeződéseket. Az épületekben található más szerves vegyületek, gőzzé vagy gázzá alakulva ronthatják a levegő minőségét. 

  • A gyapjú kiváló hangszigetelő

Ha hangszigetelésre van szükség az épületben hangzás céljából, például egy koncertterem, színház vagy akár egy irodaház akusztikájának javítása érdekében, akkor a gyapjú a tökéletes választás. A gyapjú hatékonyan elnyeli a zajt és szabályozza a hangfrekvenciát.

  • A gyapjú ideális páraszabályozó

A páralecsapódás és a nedvesség sok gondot okozhatnak a fokozottan hőszigetelt épületekben, különösen ott ahol nincs központi gépi szellőztető rendszer kiépítve. Penészedés és károsodás egyaránt könnyen előfordulhat a rosszul szellőztethető épületekben a levegő nedvességtartalma miatt. 

Összegzés

Válts fenntarthatóbb jövőre gyapjúszigetelés választásával!

Ha otthonodhoz vagy épületedhez szigetelőanyagra van szükséged, vagy ha lakásod környezetbarát hellyé kívánod alakítani, vedd figyelembe a gyapjú természetes szigetelőként nyújtott előnyeit. A gyapjú megújuló, biztonságos és tartós. A szigetelés bálákban rendelhető, könnyen feltehető.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...