Saját KB bal
Saját KB jobb

WC-kagyló takarítása: szakértelmet igényel

Citromsav? Ecet? Toalettkacsa? Milyen gyakran kell takarítani a WC-t, és vajon tényleg kell-e tisztítani a perem alatt? Lássuk, mi az igazság a háztartást vezetők legkellemetlenebb, mégis talán leghálásabb feladatával kapcsolatban! Vegyük górcső alá a WC-kagylót! Reméljük, nem találunk baktériumokat!

Mennyire kell fertőtleníteni?

A baktériumok és a fürdőszoba viszonya legalább annyira intim téma, mintha a saját szerelmi életünket teregetnénk. Abban is hasonlít viszont, hogy az egészség érdekében néha érdemes beszélni róla. A WC-kagyló tisztításával kapcsolatban az az egyik legnagyobb kérdés: vajon milyen gyakran kell fertőtleníteni. 

Egy duguláselhárítás vállalkozás szakértője azt mondja: nem érdemes minden használat után szigorúan fertőtleníteni, ha egyébként mindenki egészséges és a lakás higiéniai állapota, illetve a mosdó burkolata is megfelelő. Egyszerűen azért nincs erre szükség, mert valójában még a leginkább reklámozott szerek is csak azoknak a kórokozóknak a 99,9%-át képesek csak elpusztítani, amelyekkel találkoznak. Szinte lehetetlen úgy a WC-be juttatni a szert, hogy az biztosan minden pontra jusson. Ennek hiányában viszont a folyamatos fertőtlenítés felesleges, környezetszennyező és gazdaságtalan.

Naponta egyszer vagy legfeljebb néhány naponta bőven elég fertőtleníteni a kagylót, pláne akkor, ha egyébként WC-illatosítót is használunk. Ezek a szerek is képesek általában legalább néhány kórokozót hatástalanítani.

Ha viszont tisztítunk, legyünk alaposak!

A WC tisztítást ennek ellenére komolyan kell venni. Ha belefogunk, tényleg tisztítsunk a perem alatt is! Érdemes legalább hetente egyszer alaposan átsúrolni az árnyékszéket és környékét. Ezzel meg tudjuk szüntetni a lerakódásokat, és elejét vehetjük mindenféle kellemetlenségnek is. 

A takarítás során a vízkő eltávolítására is nagy hangsúlyt kell fektetni, ez ugyanis melegágya a baktériumoknak. A rendszeresen ápolt mosdóknak többnyire elég egy kis ecetes vízkőoldás. Ha rosszabb a helyzet, bátran vessünk be akár háztartási sósavat is. Ilyenkor az egészségünk a tét. 

Ha biztosra akarunk menni

Ha tényleg tisztán szeretnénk tartani a WC-t, érdemes a karbantartásra is ügyelni. Mindig ellenőrizzük, hogy a bűzzár dugó a WC hátoldalán a helyén van-e! Nézzük meg, milyen állapotban van a WC-kefe, illetve az ülőke és maga a fajansz is. Ha repedést, érdesedést találunk, akkor az alkatrész cseérett – ezekben a szűk repedésekben könnyen megtelepednek a baktériumok.

Ha a csempe vagy a WC-csésze felülete törötté, porózussá válik, szintén csak a csere a megoldás. Ezt könnyen elkerülhetjük, ha rendszeresen, forró vízzel, esetleg enyhe ecettel takarítunk. Ez a kisebb vízkövesedést megszünteti, de nem marja tovább a felületet. Egy kis odafigyeléssel és rendszerességgel jó körülményeket teremthetünk, ez pedig mindenki számára biztonságosabb.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...