Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezért járhatunk jól az okosszerződések használatával

Mit jelent pontosan az okosszerződés, vagy az angol nyelvű megfelelőből vett Smart Contract fogalma? Kimondottan fontos kérdésről van szó, hogyha mostantól szeretnénk minél biztosabban, harmadik fél bevonása nélkül intézni az adásvételi szerződéseinket.

Többek között ezért is szentelünk külön bejegyzést az okosszerződések bemutatásának, fókuszba helyezve a legfontosabb előnyeiket.

Szemléltetésképp megmutatjuk, mit is kell érteni okosszerződés alatt

Az okosszerződések az úgynevezett “ha-akkor” típusú eshetőségekre kínálnak hathatós segítséget. Mondjuk egy ingatlan adásvételnél. Tegyük fel például, hogy a letétbe helyezett vételár kizárólag akkor szabadul fel és kerül majd át az eladóhoz, miután a tulajdonoscsere sikeresen megvalósult.

Egy okosszerződésnek hála mindkét érintett biztonságban érezheti magát, köszönhetően az okosszerződés védelmének. Sőt, a folyamat igazolásának céljából több tanú is rendelkezésre állhat, köszönhetően a blokklánc működési mechanizmusának.

Ezekkel az előnyökkel jár együtt, hogyha szokássá formáljuk az okosszerződések használatát

Kezdjük mindjárt azzal, hogy okosszerződést használva gyakorlatilag nem lesz többé szükség közvetítőre vagy harmadik félre. Magyarul egy ingatlanos vagy ügyvéd bevonása nélkül is kockázatmentesen köthetünk szerződést.

Ebből pedig egyenesen következik, hogy a fent említett harmadik szereplők jutalékát vagy munkadíját megspórolhatjuk. Méghozzá úgy, hogy az okosszerződések biztonságot garantálnak a számunkra.

Gyakorlatilag feltörhetetlen megoldásokról van ugyanis szó, ami egy-egy nagyobb értékű szerződés megkötése esetén egyáltalán nem jelent hátrányt. Nem beszélve annak a temérdek papírmunkának az elkerüléséről, ami a papíralapú szerződések kellemetlen velejárója.

Az okosszerződések alkalmazásával tehát nem kevés időt és energiát takaríthatunk meg, elősegítve ezáltal a hatékonyságunk komolyabb megnövelését.

Így működik az okosszerződés, illetve ezek a tartalmi elemei

Egyrészt ott vannak mindjárt az aláírók, vagyis a születendő megállapodás kapcsán érintett személyek. Aztán szintén részét képezi az okosszerződésnek maga a megállapodás pontos tárgya. Ez többek között lehet egy ingatlan vagy gépjármű.

Róla szól az okosszerződés, ezért a tárgy számít a legfontosabb tartalmi elemnek. Mindezek mellett még a lehető legpontosabb, számszerűsített részleteknek kell még szerepelnie egy okosszerződésben, mégpedig az okosszerződések programnyelvén meghatározva.

Az okosszerződés egyébként működhet önállóan vagy más okosszerződésekkel egyetemben. Utóbbi azt jelenti a gyakorlatban, hogy az egyik okosszerződés teljesülése eredményezi azt, hogy a másik okosszerződés is életbe fog lépni.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...