Saját KB bal
Saját KB jobb

Tartsa optimális szinten otthona páratartalmát!

Az otthonunk az a hely, ahol életünk jelentős részét töltjük. Nagyon fontos tehát, hogy itt egészségünk és kényelmünk érdekében ideális feltételeket biztosítsunk magunknak. Ehhez nem csak a jól felszerelt, tiszta környezet tartozik hozzá. Ha a levegő, amit belélegzünk, nem egészséges, akkor hosszú távon komoly egészségügyi problémáink is kialakulhatnak.

A túl magas páratartalom káros hatásai

Ha túl sok nedvesség jut otthonunk levegőjébe, azt viszonylag könnyű felismerni. Vízcseppek jelennek meg az ablakok üvegein. Vizesedik a fal a sarkokban, a nyílászárók környékén. A szobanövények leveleire is kicsapódik a nedvesség. Ami azonban biztosan jelzi, hogy gond van a levegővel, az a penészgombák megjelenése. A fekete gombatelepek csupán nedves környezetben képesek megtelepdni és életben maradni. 

A túl magas víztartalmú levegő ha hűvösebb felülettel érintkezik, eléri a harmatpontját. Ezen a hőmérsékleten nem tud több nedvességet elraktározni, így a víz kicsapódik. Ez pedig tökéletes életteret biztosít a penésznek. 

Tudnunk kell azonban, hogy a penész nem csak nagyon kellemetlen látvány. Ha ez a gombafaj megtelepedett lakásunkban, akkor biztos, hogy a levegő tele van a spóráival. Ezt észrevétlenül lélegezzük be nap mint nap. Ennek pedig komoly fizikai következményei lehetnek. A spórák légúti betegségeket okozhatnak, vagy súlyosbíthatják a már meglévő panaszokat. Bőrszárazságot, szemviszketést válthatnak ki. Negatívan hatnak az idegrendszerünkre, a hangulatunkra, az alvási ritmusunkra. 

Törekedjünk arra, hogy ha már megjelent falainkon a penész, mihamarabb megszüntessük ideális élőhelyeit. Ez ugyanis az egyetlen tartós megoldás a távol tartására.

A száraz levegő sem jó

Ha azt érezzük, hogy folyton kapar a torkunk, nagyon száraz, szinte cserepes az orrunk, valószínűleg alacsony a páratartalom a lakásban. A túl száraz levegő bőrtüneteket, ekcémát is okozhat. Mivel az összes nyálkahártyánk kiszárad, a szemünk is sokszor viszket ebben a környezetben. A kiszáradt nyálkahártyák nem tudják úgy visszatartani a kórokozókat, így fogékonyabbá válhatunk a fertőzésekre. Fájhat a fejünk, rosszul alhatunk, fokozódhat a horkolásunk. 

Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermekünk sokat köhög, akár éjszaka is, ugyancsak gyanakodhatunk az alacsony páratartalomra. Az ő érdekükben kell leginkább cselekednünk, hiszen az ő kis légútjaik kevésbé tudják felvenni a harcot a szárazsággal szemben. A modern párásító berendezések gyors és hatékony megoldást jelentenek és optimális szintre állítják a páratartalmat. 

Páramérő műszer az egészséges levegőért

Fontos tehát, hogy tisztában legyünk lakásunk légterének páraszintjével. A páramérő műszerek folyamatosan szolgáltatják az adatokat. Ennek segítségével azonnal megoldhatjuk a problémát, amint észleltük azt. A túl magas páratartalom ellen levegőszárító készüléket, száraz légtér nedvesítésére párásító berendezést szerezhetünk be.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...