Saját KB bal
Saját KB jobb

A gyermekkori elhízás következményei

A gyermekkori elhízás a mai napig hatalmas problémát jelent, hiszen a magyar gyerekek közül minden ötödiket érinti. A legtöbb esetben a plusz kilók kialakulásáért a nem megfelelő életvitel, vagyis az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód okolható, amin nehéz változtatni, ezért pedig jó eséllyel az elhízott gyerekekből elhízott felnőttek lesznek.

Miért akkora probléma a gyermekkori elhízás?

A szülők egy része hajlamos homokba dugni a fejét, és elbagatellizálni a gyermeke súlyproblémáját olyan közhelyek mögé bújva, minthogy az óvodás nagyon cuki dundin, a kisiskoláson pedig majd eloszlanak a kilók, ha kamaszkorba lépve megnyúlik.

Ez azonban korántsem helyes hozzáállás, hiszen nem csupán az elhízott felnőtteket veszélyezteti a súlytöbblet miatt kialakuló betegségek kockázata, hanem ezek már gyerekkorban jelentkeznek. Vagyis ha nem vesszük komolyan a problémát, olyan betegségek megjelenését kockáztatjuk, mint az ízületi károsodás, a 2-es típusú diabétesz és a magas vérnyomás.

Mi okozza a gyerekkori elhízást?

Az esetek erős többségében a nem megfelelő családi mintára vezethető vissza a túlsúly kialakulása, vagyis ha a szülők sem étkeznek egészségesen, és nem mozognak rendszeresen, akkor a gyerek sem fogja felvenni ezeket a szokásokat.

Lelki problémák szintén vezethetnek túlsúly kialakulásához, hiszen azok a gyerekek, akik hajlamosak a túlevésre, a lelki problémákat jellemzően evéssel próbálják meg kompenzálni.

Ugyanakkor az is igaz, hogy vannak esetek, amikor a genetika vagy valamilyen endokrin betegség áll a túlsúly háttérben, de ez szerencsére nagyon ritka.

Honnan ismerhetjük fel, ha baj van, és mit tehetünk ellene?

A jelentős súlytöbblet szemmel látható, viszont enyhébb túlsúly esetében nem biztos, hogy el tudjuk dönteni, hogy érdemes-e már komolyabban foglalkozni a problémával vagy sem. Ennek eldöntése érdekében az interneten számos kalkulátor található, melyek a betáplált adatokkal számolva megmutatják, hogy túltáplált-e a gyermekünk vagy normál súlyú.

Probléma esetén elsősorban az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást célszerű bevezetni a mindennapokba, de persze úgy, hogy a gyermek ne büntetésként, hanem élvezetes dologként fogja fel a változtatásokat.

Ha úgy érezzük, érdemes akár dietetikus szakember segítségét igénybe venni, aki nem csupán a gyermek, hanem az egész család étrendjét össze tudja állítani. Mivel az életmódváltás nehéz dolog, ezért bevethetünk különféle terápiákat, melyekkel növelhetjük a siker esélyét. Ilyen többek közt a talpreflexológia, a fülakupunktúra és a homeopátia is.

Amennyiben Ön is úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a Rofé Naturale Egészségközponttal, ahol holisztikus szemléletmóddal közelítenek a problémához, és a megfelelő szakemberek bevonásával segítenek annak kezelésében!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...