Saját KB bal
Saját KB jobb

Csipkebogyó kutyáknak

A csipkebogyó, más néven hecsedli vagy csipke, a vadrózsa bokor (Rosa canina) gyógyhatású áltermése. Régóta használják a megfázás és a húgyúti bántalmak kezelésére, de kutyák számára ennél jóval sokoldalúbban alkalmazható.

A csipkebogyó igazi vitaminbomba

A csipkebogyóban A-, B- és K-vitamin található, de leginkább magas C-vitamintartalma miatt használják. Számos gyógyszertári C-vitaminkészítményben megtalálható, hiszen a K-vitamin segíti a C- és D-vitaminok felszívódását, ezért, például a citromnál jóval jobban hasznosítja a szervezet a C-vitamint a csipkebogyóból.

A C-vitamint nem kell bemutatni, ilyenkor télen kevés olyan ember van, aki ne szedné legalább kúraszerűen, és egyre többen. Talán kevesebben tudják azonban, hogy a C-vitamin nem csak a megfázás esetén és általános immunerősítésre jó. Fokozza a szervezet ellenálló képességét, erősíti a vérerek falát szilárdítja a kötőszövetet és hozzájárul a csontok erősítéséhez, segíti a csontképződést és a csontok szilárdságának megőrzését. Ez utóbbi tulajdonsága miatt kaphat kiemelt szerepet a kutyáink étrendjében is.

Az egyik leggyakoribb betegség a kutyáknál az idős korban jelentkező porckopás és az ezzel járó ízületi gyulladás, az arthritis. Gyakran évekig minden különösebb tünet nélkül fennáll, általában a gazdik csak akkor veszik észre, amikor már jelentős fájdalmat, a mozgás spektrumának csökkenését okozza. Fontos tudni, hogy látható tünetek nélkül is fájdalmas állapot a kutyáknak.

A csipkebogyó és a benne található C-vitamin a kialakult tünetek esetén már nem segít, azonban megelőzésként érdemes lehet időben elkezdeni alkalmazni az arthritis-re hajlamos kutyák esetében. Ilyenek a nagytestű fajták, például a magyar vizsla, a német juhászkutya, a dán dog, a golden retriever és labradorok, a kistestű kutyák közül a tacskó, a terrierek és ezek keverékei. A sportoló kutyák esetében a fokozott igénybevétel miatt jelentkezhet porckopás.

Gyűjtés, felhasználás

Érett, puha csipkebogyó

A csipkebogyót magunk is begyűjthetjük, ha olyan helyen kirándulunk vagy élünk, ahol a forgalmas úttól távol, tiszta csipkebogyót tudunk szedni. A narancssárga, kemény csipkebogyó még éretlen, savanykás – viszont C-vitamintartalma ekkor is jelentős, ugyanúgy, ahogy az érett, piros, de még kemény bogyóké. A puhára érett bogyók édesek és finomak, ugyanakkor a C-vitamintartalmuk már lecsökkent.

A legjobb, ha szedés után közvetlenül felhasználjuk. Vágjuk félbe, és távolítsuk el a szőrös magvakat, majd apróra vágva adjuk a kutyánk ételéhez. A forrázás, hőkezelés hatására a C-vitamin elvész, ezért a forrázata (csipkebogyó tea) ebben az esetben nem alkalmas. (A forrázatot az epekő oldására használták régen, megfázásra a langyos vízben akár egy napig is áztatott bogyók leve hatásosabb.)

Ha nem jutunk frissen szedett csipkebogyóhoz, akkor csipkebogyóport is vásárolhatunk, a kutyák egészséges táplálásával foglalkozó üzletekben és az interneten széles választékban található ilyen készítmények. Törekedjünk a bio minősítésű termékek vásárlására, így biztosan nem viszünk be egy rakás nehézfémet és permetszert a hasznos tápanyagokkal együtt.

A csipkebogyó és a készítmények adagolásáról olvassuk el a tájékoztatót, vagy kérdezzük meg az állatorvost!


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Csipkebogy%C3%B3; Dogs Naturally Magazine.
Képek: Készítette: Huszi – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36712606; pexels – Pixabay.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...