Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan kerülheted el a csapvízzel bevitt túlzott ólomfogyasztást?

Hazánk vízrajz szempontjából kiváló adottságokkal rendelkezik, hiszen ivóvízünk közel 100%-ban megfelelő minőségű, amelyet évi 60 ezer mintavétellel ellenőriznek és igazolnak. Azonban területenként nem ugyanolyan az ivóvíz összetétele, nagyobb különbségek fedezhetők fel benne, amely befolyásolja a minőségét is. Azonban ahhoz, hogy képesek legyünk meghatározni, hogy lakóhelyünkön egészséges-e csapvizet fogyasztani, és nem tartalmaz-e nagyobb mennyiségben ólmot, tisztában kell lenni néhány tényezővel. 

Országunk ivóvízhálózata

Mivel országunkban az ivóvíz 95%-a felszín alatti vizekből származik, így gyakori jelenségnek számít, hogy a felszíni víz, amely bemosódik a talajba, beszennyezi a felszín alatti ivóvizet. A szennyeződés típusa szerint is megkülönböztethetünk természetes eredetű vagy káros anyagokat egyaránt, amelyekből az utóbbi leginkább a vízelosztó hálózatokban kerülhet bele a tiszta vízbe. Ilyen káros szennyeződés például az ólom is, amely hosszú távon kifejezetten rombolóan hat az egészségre. 

Leginkább a régi, belvárosi lakóházak csőrendszere a probléma okozója, hiszen Magyarországon több mint 750 ezer épületben ólomcsövek alkotják a hálózatot, amelyből számos Budapesten található. Így az idő elteltével az ólom szépen lassan beszivárog az ember életébe és szervezetébe egyaránt. Akármilyen hihetetlen, nem csak a csapvizen keresztül juthat ólom a szervezetbe, hanem a levegőből és egyes élelmiszerek segítségével egyaránt. 

A víz ólomkoncentrációja

Az ólom károsságának mértékét számos egyéni tényező befolyásolja, mint például az életkor, a tápláltság, a nem és egyéb genetikai adottságok. Azonban összességében elmondható, hogy káros hatása állandó, és nagy mennyiségű fogyasztását követően jelentkezik felnőtt embereknél. Csecsemőknél azonban már kisebb mennyiség is fejlődési rendellenességhez vezethet. Nagyobb mennyiség fogyasztása esetében felnőtteknél is megemelkedhet a vér ólomszintje, amely károsítja a központi idegrendszert, és a szellemi teljesítőképességre is negatívan hat.

Amit azonban te is megtehetsz egészséged érdekében, hogy a csapvíz fogyasztását megelőzően kiengeded a vizet a csapból, akár 4-5 percen keresztül is. Mindez azonban mindamellett, hogy költséges mulatság, a környezetbarát elveinkkel is ellenkezik. Éppen ezért sokkal észszerűbb, ha minőségi ásványvizet vásárolsz megbízható forrásból. Ebből a szempontból is maradhatsz tudatos, hiszen a Montivíz ballonos vízszolgáltató segítségével újrahasznosíthatod a kifogyott ballonokat, és minőségi, folyamatos ellenőrzés alatt álló ásványvizet ihatsz. 

A ballon megfelelő tisztítását követően újratöltik azt, ezzel minimalizálva a környezeti terhelést. Másik népszerű megoldás lehet a hálózatra szerelhető vízszűrő berendezés is, amely modern kialakításának hála kiszűri a szennyező anyagokat úgy, hogy a kedvező anyagok nem akadnak fenn a rostán, így csökkentheti a víz ólomkoncentrátumát.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...