Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezért hasznos hitelfelvétel előtt az autóhitel-kalkulátor

Régen, amikor a gépjárművet vásárlóknak hitelre volt szükségük, akár hetekig is tartó hitelezési procedúrán kellett keresztülmenniük. Ma már egy napon belül is kézhez kaphatják a hiányzó pénzösszeget, azonban mégsem érdemes kapkodni. Ha ugyanis nem mérjük fel alaposan, előzetesen a forrásainkat, sok kellemetlenséggel nézhetünk szembe.

Az autóhitel-kalkulátor segít a döntésben

Amikor hiteligénylésen törjük a fejünket, jó, ha figyelembe veszünk bizonyos tényezőket. Tisztában kell lennünk azzal, hogy mekkora pénzösszeg áll a rendelkezésünkre. Érdemes olyan gépjárművet választanunk, amely megfelel az igényeinknek, és a lehetőségeinkkel is egybevág. 

Ha olyan autót választunk, amelynek vételára nem áll maradéktalanul a rendelkezésünkre, pénzügyi kiegészítésért folyamodhatunk. Ha így teszünk, akkor járunk el felelősen, ha előzetesen tájékozódunk az ezzel járó jövőbeni kötelezettségekről. Az interneten található autóhitel-kalkulátorok épp ezt a célt szolgálják. 

A kalkulátor a vásárlás paramétereire alapoz

Az autóhitel-kalkulátorok könnyen kezelhető felülettel rendelkeznek. Néhány egyszerű információt kell megadnunk, hogy lássuk, van-e kapacitásunk a hitel törlesztésére. Általában a gépjármű típusát, évjáratát, az általunk igényelt hitelösszeget és a vállalni kívánt futamidőt kell begépelnünk.

Ezen adatok alapján a kalkulátor pillanatok alatt kiszámolja, hogy mekkora törlesztőrészlettel kell számolnunk a megadott futamidő alatt. Ezzel az információval a birtokunkban sokkal megalapozottabban dönthetünk a vásárlás és a hitelfelvétel tárgyában.

Az autóhitel valójában nem hitel

A legtöbb esetben legalábbis nem az. A mai magyar jogrendszer már nem ismeri a gépjárműhitel fogalmát. 2014 óta a gépjárműlízing az egyetlen jogintézmény, amelynek keretein belül gépjármű fedezetű kölcsönhöz juthatunk.

Ha kiválasztottuk álmaink autóját, és lízingszerződést szeretnénk kötni, akkor lízingbevevői pozícióba kerülünk, nem pedig tulajdonosi helyzetbe. A tulajdonos és egyben a lízingbeadó az a lízingcég lesz, amelyik a vételár hiányzó részét rendelkezésünkre bocsátotta. A lízingcég általában valamely pénz-, illetve hitelintézet lesz. 

Ezt az összeget ugyanúgy vissza kell fizetnünk, általában kamattal együtt, mint a klasszikus autóhitel esetén. Ez esetben azonban nem törlesztőrészletnek, hanem lízingdíjnak nevezik, de minden másban hasonlít a hitel törlesztésére. Meghatározott összegű részletekben, konkrét futamidő alatt kell megtéríteni a lízingbeadónak.

Mi történik, ha a lízingbevevő nem fizet?

Ez a kérdés indokolta a jogszabályok korszerűsítését. Ha a lízingbevevő huzamosabb ideig elmarad a törlesztéssel, a hitelintézetnek tulajdonos révén könnyű dolga van. Lefoglalja a lízingszerződés tárgyát képező autót, és értékesítheti is azt. A hitelkalkulátor segíthet elkerülni ezt a helyzetet.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...